N. V. | 19. 2. 2024, 08:01

Rastlina sreče in denarja: 5 pomembnih nasvetov za vzgojo rastline, ki vam bo spremenila življenje

Profimedia

Nekaj ​​preprostih previdnostnih ukrepov je dovolj, da rastlini zagotovimo dolgo in uspešno življenje.

Govorimo o okroglolistni tolstolistnici, ki jo morda poznate pod imeni 'rastlina žada', 'rastlina sreče', 'rastlina denarja' ali 'drevo denarja'. Je sukulentna rastlina, ki je enostavna za nego in zelo lepa na pogled, zato je primerna tudi za tiste, ki se prvič srečate z vzgojo balkonskih rastlin.

Profimedia

Vendar to ne pomeni, da rastlina žada ne potrebuje pozornosti. Tukaj je pet praktičnih nasvetov za ohranjanje te rastline v optimalnem zdravju in lepoti:

1. Svetloba

Je sobna rastlina, ki potrebuje zelo svetlo okolje za zdravo rast, vendar se je bistveno izogibati neposredni izpostavljenosti intenzivni sončni svetlobi, ki bi lahko poškodovala njene mesnate liste. Idealna rešitev je, da rastlino postavite blizu okna, ki več ur na dan prejema posredno sončno svetlobo: to omogoča rastlini, da čim bolje izkoristi svetlobo za fotosintezo in se izogne ​​nevarnosti opeklin ali toplotnega stresa.

2. Kroženje zraka

Dobro kroženje zraka je bistvenega pomena tudi za preprečevanje bolezni, kot so gnilobe korenin in glivične težave. Da bo rastlina vedno sveža in da voda ne zastaja, jo postavite v prostor v hiši, kjer zrak prosto kroži, morda blizu okna ali balkona. Poleg tega nadzorujte raven vlažnosti v prostoru – zlasti pozimi, ko lahko zaradi uporabe radiatorjev ali slabe navade, da se perilo suši v hiši, postane zrak presuh ali prevlažen.

3. Zalivanje

Čeprav je sukulentna rastlina, to ne pomeni, da rastlina žada ne zahteva skrbnega in stalnega vlaženja. Kljub temu zalivajte zmerno. Zalivajte šele, ko je zemlja popolnoma suha, da se izognete nevarnosti gnitja korenin: za preverjanje vlažnosti se zemlje dotaknite s prsti.

Profimedia

4. Čiščenje listov

Morda se zdi absurdno, vendar se na listih žada sčasoma nabere prah, kar negativno vpliva na naravni proces fotosinteze. Bistveno je, da liste redno čistite z mehko, rahlo navlaženo krpo ali nežno krtačo, da lahko rastlina učinkovito absorbira svetlobo, listi pa ostanejo svetli in bujni, priporočajo na mediju Novi list.

5. Presaditev

Nazadnje, presajanje je pomemben postopek vzdrževanja drevesa iz žada – še posebej, če imate rastlino že leta. Sčasoma lahko zemlja izgubi bistvena hranila in se stisne, kar omejuje rast korenin. Za presaditev žada izberite posebno zemljo za sočnice in nekoliko večji lonec, da se korenine razširijo: ti ukrepi bodo omogočili zdrav in močan razvoj.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ