Vid Legradić | 10. 1. 2023, 10:06

Čas je za doživetje severnega sija (in ne boste verjeli, videti ga je mogoče celo v Sloveniji)

profimedia
Finska
Finska
Norveška
Norveška
Rusija
Rusija
Aljaska
Aljaska
Grenlandija
Grenlandija
Kanada
Kanada

V naboru zimskih potovanj ima eno prav posebno mesto: doživetje severnega sija. 

V primerjavi s klasičnim izborom daljnih destinacij, kot je na primer zimski pobeg v tople kraje, smuka v tujini ali romantično spoznavanje prestolnic za božič in valentinovo, predstavlja lov na severni sij popolnoma drugačno doživetje, ki se vtisne v spomin za vse življenje. Naj se sliši še tako eksotično, severni sij ni tako nedosegljiv, kot se morda zdi. Prav zato ga vsako zimo zimo išče na stotisoče turistov.

Polarni sij se pojavi, ko nabiti delci sončne svetlobe (elektroni in protoni) trčijo s plini v zgornji Zemljini atmosferi.

Rezultat trkov je svetloba, ki se premika in valovi na nočnem nebu. Največkrat je zelene barve, a ne zmeraj. Za barvo aurore sta odgovorna dva plina v Zemljinem ozračju, dušik in kisik. Zelena je značilna za kisik, medtem ko vijolične, modre ali rožnate barve povzročajo trki sončne svetlobe z dušikom. Zaradi šibkosti svetlobe severna svetloba ni vidna. Obstaja tudi južni sij, ki se imenuje aurora australis, ki pa je komercialno veliko manj popularen.

Najpopularnejši destinaciji za lov na auroro sta Finska in Islandija, primerne pa so tudi ostale severne države, na primer Norveška, Švedska, Kanada in Aljaska. Pred vojno v Ukrajini je prišla v poštev tudi Rusija, kjer je za prestolnico severnega sija proglašeno mesto Murmansk. Le-tega so turisti lahko obiskali z vlakom.

»Aurora Express« je z vožnjo iz Sankt Peterburga lahko postregel s pravim svetlobnim spektaklom. 

Največkrat se severni sij lovi z avtomobilom ali z namenskim avtobusom. S premiki na različne lokacije se lažje ujame zaplata jasnega neba oziroma kraj, kjer je auroro mogoče opaziti. Ker je lahko čakanje na ta naravni fenomen zelo hladno, obstajajo tudi udobnejše in bolj inovativne alternative, ki se jim turist težko upre. 

Najudobneje se severni sij opazuje iz steklenih iglujev. Čeprav je takih glampingov po severnih deželah že kar nekaj, pa je najbolj znan islandski hotel Hotel Pet milijonov zvezd. Dve uri vožnje vzhodno od Reykjavika boste v tem hotelu, sestavljenega iz posameznih steklenih sob, z zakonske postelje lahko strmeli v nočno nebo in uživali v predstavi narave. Sicer je včasih vseeno lepo poležavati na zraku, česar se dobro zavedajo na Norveškem. Na strehi enega od hotelov v Tromsu vas bo z ogrevanimi rjuhami prekrita postelja pričakala kar pod milim nebom. Kar tudi ni slabo!

Nekoliko drugačno izkušnjo pa lahko turist v povezavi z auroro v kanadski pokrajini Severnozahodni teritoriji. Tam se promovira prenočevanje v staroselskih vaseh. Ob spoznavanju staroselske kulture tako obiskovalec doživi tudi duhovno dimenzijo severnega sija. V tistem delu sveta se taka potovanja »aurora safariji«.

Ponudba pa obstaja tudi za tiste, ki se jim zdijo hoteli in stekleni mehurčki preveč klasični. Odlično doživetje severnega sija se lahko poišče na Finskem. V bližini Rovaniemia se ponuja doživetje poimenovano Ledeno lebdenje ali »Ice floating«. Ideja v ozadju je preprosta: oblečete si posebno vodoodporno obleko, se potopite v zmrznjeno jezero (ki so mu prej izrezali nekaj ledu) in med gledanjem severnega sija lebdite na hrbtu. Obleke so oblikovane tako, da pomagajo lebdeti na vodi in so zelo tople. Izkušnja naj bi bila primerljiva s sanjami. Nenavadne oblike opazovanja pa se na tej točki še ne končajo. Zakaj ne bi tiho, mirno in enostavno poleteli kar v noč proti aurori? Natančno to lahko naredite na švedskem delu Laponske, kjer stabilni nočni vetrovi omogočajo nočne lete z baloni. 

Če se vsa navedena doživetja morda zdijo draga, brez skrbi! Še zmeraj se da znajti. Polarno svetlobo se lahko vidi tudi iz nam nekoliko bližje Škotske, Irske in Baltskih držav.

Če pa se tudi te zdijo predaleč, lahko ostanemo kar doma. Počakati je treba na jasno noč, neoviran in čim bolj temen pogled proti severu (popolne za to so Bohinjsko Tolminske gore) ter na veliko intenzivnost severnega sija. Za to obstajajo aplikacije in napovedi, ki izvajajo monitoring sončne aktivnosti. Verjeli ali ne, z nekaj sreče, z ostrim očesom in še ostrejšo kamero je severni sij mogoče pozimi opaziti tudi iz Slovenije. Poskusite ga uloviti tudi vi!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.