A. B. | 19. 4. 2023, 07:00

Krompir, testenine in riž - jih tudi vi vedno pripravite preveč? S temi triki jih nikoli več ne boste metali proč

Profimedia

Tudi vi po kosilu obstojite pri mizi in se sprašujete, kako vam vedno uspe skuhati preveč hrane? Vsekakor to ni redek pojav, a je eden izmed tistih, ki prispeva k temu, da povprečen član gospodinjstva zavrže kar 74 kilogramov hrane na leto. V Lidl Slovenija so nam zaupali, kako vedno vedeti, kolikšna količina je primerna za želeno število ljudi in nas s tem navdušili. 

Testenine, riž in krompir se zagotovo pogosto pojavljajo tudi na vaših krožnikih. So namreč preproste priloge, katerih priprava ne vzame veliko časa ... a spadajo med jedi, ki jih velikokrat skuhamo preveč. Ostanke sprva shranimo z željo, da jih bo zvečer nekdo še pojedel, a na koncu vendarle pristanejo v smeteh. 

Ko boste naslednjič tik pred tem, da priloge zabrišete v koš za smeti, se vprašajte, ali je to res potrebno. 

O tem si želimo ozaveščati tudi na Metropolitan.si. Skupaj z Lidl Slovenija smo namreč pripravili projekt ob dnevu brez zavržene hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo 24. aprila. Mnogo uporabnih nasvetov, ki jih preprosto morate preizkusiti, najdete pod rubriko Rok uporabe (KLIK).

Uredništvo/Lidl Slovenija/fotomontaža

Kako torej skuhati pravilno količino hrane? 

Krompir

Kuhanje krompirja je zelo preprosto, zato tudi začetnikom ne bo povzročalo težav. Pomembno je le, da si zapomnimo, kolikšna je pravilna količina krompirja na osebo. Če krompir uporabljate kot glavno jed, boste na osebo imeli dovolj od 2 do 3 krompirje oziroma do 300 gramov. Če ga boste uporabili kot prilogo, ga bo dovolj 200 gramov, za v juho ali omako ga bo dovolj 150 gramov.

Profimedia

 

Pripravite ga tako, da dobro oprane krompirje položite v posodo in zalijete s toliko vode, da je krompir prekrit. Vodi dodamo ščepec soli, ki bo pripomogel k temu, da lupina ne bo pokala. Posodo položimo na štedilnik, vklopimo na največ in počakamo, da zavre. Ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo na najmanjšo mogočo in kuhamo še 30 minut. Če voda izhlapi, dolijemo vročo.

Če je krompir kuhan, preverimo tako, da v najdebelejšega zapičimo vilice. Če lepo zdrsi z nje, je gotov.

Testenine

Poznamo veliko gospodinjskih pripomočkov, ki nam omogočajo pravilno odmerjanje količine sestavin za eno osebo, a si lahko pomagamo tudi nekoliko drugače. Če želimo skuhati špagete, jih za eno osebo odmerimo s pomočjo prazne plastenke.

Iz embalaže vzamemo nekaj špagetov in jih do polovice potisnemo v plastenko. Če s špageti uspemo napolniti vhod v plastenko, smo jih izbrali dovolj za obrok ene osebe. 

Profimedia

Če želimo skuhati drugačno vrsto testenin, kot so na primer metuljčki ali peresniki, jih za eno osebo lahko odmerimo s tehtnico. Pri tem odmerimo od 100 do 130 g testenin. Če pa tehtnice nimamo, si lahko pomagamo s krožnikom ali skledo, v kateri bomo testenine postregli. 

Uporabni nasveti, miti o hrani, ki ne držijo, in VIDEO kuharske vsebine z znanimi obrazi - vse to in še več je projekt Rok uporabe, ki ga na Metropolitan.si ob dnevu zavržene hrane soustvarjamo z Lidl Slovenija.

Riž

Poznamo več vrst riža, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti in načinu priprave. Poznamo dolgozrnati, srednje zrnati in kratkozrnati riž. Preden se lotimo priprave riža ali katere koli jedi iz riža, ga je najprej treba pravilno odmeriti in izprati, da odstranimo odvečen škrob.

Profimedia

Za glavno jed, kot je rižota, na eno osebo na tehtnici odmerimo od 80 do 100 gramov riža, če gre za prilogo po 50 gramov. V primeru, da tehtnice nimamo, si lahko pomagamo s kavnimi skodelicami, s prostornino med 200 in 240 mililitri. Da bo riž kuhan popolno, mu dodamo vodo v razmerju 1 skodelica proti dvema do treh skodelic in ga med kuhanjem ne mešamo.

Morda vas zanima tudi, kako je reciklirano jed pripravila pevka skupine Bepop Tinkara Fortuna. Njena družina domače špinačne njoke v smetanovi omaki naravnost obožuje. Poglejte, kako jih pripravi: 

Tinkara Fortuna nas je povabila na reciklirano in domače kosilo: naučila nas je priprave njokov, ki se stopijo v ustih (VIDEO)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.