A. B. | 16. 4. 2023, 07:00

Tudi prismojena jed je lahko slastna (ti namigi vas bodo pustili odprtih ust)

Profimedia

Je vaša jed postana, prismojena ali preveč začinjena? Ne skrbite, preden jo zavržete, preizkusite katerega od spodnjih nasvetov.

"V svetu, kjer število ljudi, ki trpijo zaradi lakote, od leta 2014 narašča, vsak dan pa zavržemo na tone užitne hrane, je zmanjševanje količin zavržene hrane bistvenega pomena, saj ima zavržena hrana negativne družbene, gospodarske in okoljske posledice," opozarjajo na Lidl Slovenija. 

Ko hrano zavržemo, gredo v nič vsi viri, ki so bili uporabljeni za njeno pridelavo, vključno z vodo, zemljo, energijo, delom in kapitalom. Zavržena hrana lahko negativno vpliva tudi na varnost preskrbe s hrano in razpoložljivost hrane ter prispeva k povečanju stroškov hrane.

Uredništvo/Lidl Slovenija/fotomontaža

Njihovim besedam in želji po spremembah smo se pridružili tudi na Metropolitan.si, saj hrana ni za tjavendan. Uporabne nasvete, VIDEO kuharice z znanimi obrazi in mnogo več lahko najdete v naši rubriki Rok uporabe ob dnevu brez zavržene hrane, ki ga v Sloveniji na pobudo Lidl Slovenija obeležujemo od leta 2021.

Iz Lidl Slovenija so z nami delili nasvete ob kuhanju, ki so nas pustili brez besed.

V rubriki Rok uporabe  poiščite še ostale zanimive nasvete in skupaj z znanimi obrazi skuhajte izvrstne jedi brez, da bi pri tem karkoli zavrgli. 

Ne zavrzite olupkov

Olupke korenja, kumare, krompirja lahko uporabite. Operite jih, osušite, dajte v vrečko in zamrznite. Vsakič, ko lupite zelenjavo, jih očistite in dodajte v vrečko k preostalim. Ko bo vrečka polna, jih uporabite za pripravo slastne zelenjavne juhe. Ne pozabite, prav v olupkih se skriva veliko zdravih hranilnih snovi.

Profimedia

Je vaša zelenjava uvela?

Od pet- do desetminutna kopel v ledeni vodi je dovolj, da uvela zelenjava znova oživi. Solata bo tako spet čvrsta, nagubani korenček se bo napel in brokoli bo znova našel svojo moč. Če zelenjava po kopeli še zmeraj ne bo primerna za surovo uživanje, jo lahko skuhate – pripravite slastno zelenjavno juho ali rižoto.

Razkuhano zelenjavo, recimo cvetačo, korenje, brokoli, krompir, lahko vedno spremenite v slastne juhe ali omake. Zelenjavo dajte v mešalnik, dodajte jušno osnovo, mleko ali smetano in zmešajte.

Je vaša zelenjavna juha preslana?

Juhi dodajte kis, limonin sok ali rjavi sladkor. Lahko pa jo razredčite z vodo, mletim paradižnikom ali ji dodate nesoljeno juho. Pomagate si lahko tudi s surovim krompirjem, ki ga položite v lonec z juho. Krompir bo iz juhe absorbiral odvečno sol.

Pred serviranjem krompir odstranite. Dodate ga lahko preostalemu kuhanemu krompirju in vse skupaj pretlačite.

Profimedia

Se vam je nekaj prismodilo? 

Vas je med kuhanjem zmotilo zvonjenje telefona? Zvonec na vratih? Igra otrok? Ne glede na razlog, zaradi katerega se vam je v loncu ali ponvi nekaj prismodilo, jedi ne vrzite proč. Odstranite jo z ognja, neprismojeni del dajte v drugo posodo ter jo za deset minut pokrijte z vlažno krpo.

Tako se boste znebili okusa po zažganem. Če okus jedi še zmeraj ne bo v redu, dodajte ostre začimbe, kot je čili, ali pekočo omako.

Morda vas zanima tudi, kako je reciklirano jed pripravila pevka skupine Bepop Tinkara Fortuna. Njene tri hčerke obožujejo vaflje z domačo marmelado. Poglejte, kako jih pripravi: 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.