A. B. | 21. 4. 2023, 07:00

"Kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha in ustvarja ogromno odpadkov, temveč ..." - zakaj v trgovino nikar ne hodite lačni

Profimedia

" ... tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi sestavine," pravijo v Lidlu Slovenija. Pa je to res tako lahko? 

Zagotovo si vam ni težko predstavljati, da se odpravite v trgovino in se podate v tedenski nakup živil ter hrane za vašo družino. Brskate po sadju, se za dalj časa ustavite pri sladkih pregrehah in ob skorajšnjem prihodu na blagajno še razmišljate in se sprašujete "kaj vse sem pozabil za današnje kosilo".

Čeprav ste se odpravili v trgovino, imate doma veliko hrane, za katero trdite, da je ne morete več uporabiti. "Banane so preveč črne", "Kruh je čisto posušen", "Riž od prejšnjega kosila ni več dober" - so lahko le eni izmed izgovorov zato, da hrano zavržete. 

Nasvet za začetek? Napišite si nakupovalni seznam in v trgovino nikar ne hodite lačni. 

Tinkara Fortuna: V trgovino nikoli ne grem lačna 

Tinkara Fortuna, pevka skupine Bepop in avtorica otroških knjig, je za Metropolitan.si v rubriki Rok uporabe, ki jo pripravljamo o dnevu brez zavržene hrane, spregovorila o svoji ljubezni do kuhanja. To korak za korakom prenaša tudi na svoje tri hčerke, Tajo, Vito in Floro. 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Kot mama treh otrok in pravzaprav članica res velike družine se veliko vrtim v kuhinji," nam je povedala ob pripravi slastnih vafljev, zato se tudi v trgovino odpravi s seznamom in tehtnim premislekom, kaj pravzaprav potrebuje in kaj lahko od domačih sestavin porabi. 

"Za trgovino si pripravim seznam in se držim pravila, kot so včasih rekli, da ne smeš nikoli v trgovino lačen, ker takrat čisto preveč nakupiš." (smeh, op. a.)

Oglejte si VIDEO kuharico Tinkare Fortuna, ji poglejte pod prste, z njo skuhajte domače špinačne njoke in prisluhnite zgodbam, ki vas bodo od srca nasmejale in vas zagotovo tudi spodbudile, da svoje življenje sprejmete s širokim nasmehom na obrazu. 

Nasvet: Lidlova reciklirana kuharija 

Večino živil in hrane, ki ostane "od včeraj", lahko znova uporabite. Prevečkrat sklepamo, da je vsa živila in hrano bolje zavreči, kot znova uporabiti. 

"V domači kuhinji se hitro zgodi, da prevelike količine jedi pristanejo v smeteh. Načrtovanje pravih količin in ustvarjanje vedno novih jedi je namreč včasih velik izziv," pravijo v Lidlu Slovenija. Prav zato mnogi svetujejo, da v trgovino ne gremo lačni in brez nakupovalnega seznama. Kupili boste stvari, ki jih ne potrebujete, pozabili na tiste, ki jih že imate doma, hkrati pa boste nakupovali brez zavedanja o tem, da večino stvari, ki ste jih položili v nakupovalni voziček, pravzaprav ne potrebujete. 

Uredništvo/Lidl Slovenija/fotomontaža

Zato so v okviru projekta Hrana ni za tjavendan v Lildu pripravili uporabno knjižico Reciklirana kuharija. "Knjižica receptov vam bo pomagala pri tem, da vaše kuharske mojstrovine zaradi prevelikih količin ali izbirčnih jedcev ne zavržemo, ampak jih na preprost način uporabimo v slastnih jedeh," pravijo. 

Na njihovi spletni strani (KLIK) si jih lahko naložite brezplačno in poskusite jedi, zaradi katerih vam ne bo treba seči globoko v žep.

Letos so izdali že osmo knjižico reciklirane kuharije, ki jo najdete na tej povezavi (KLIK). 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.