A. B. | 24. 4. 2023, 16:35

Slovenci so razvili aplikacijo, s pomočjo katere boste zapravili znatno manj denarja (nič več vam ne bo treba vstati s kavča)

Profimedia

"Želeli smo ustvariti aplikacijo, ki bi bila v dobro vseh. Za začetek za uporabnika, ki mu aplikacija ponuja živila po nižji ceni, na ta način pa bo mogoče privarčevati precej denarja, ob tem pa 'rešiti' zavrženo hrano pred uničenjem," je med drugim povedal eden izmed ustanoviteljev.

Leta 2021 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kg hrane. Po oceni Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo med to odpadno hrano kar 40 odstotkov užitnega dela, to količino pa bi lahko z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali celo preprečili. Okoli 60 odstotkov pa je neužitne hrane (kosti, olupki, jajčne lupine in drugo), ki se ji večinoma ne da izogniti.

Največ odpadne hrane, 53 odstotkov, je v letu 2021 nastalo v gospodinjstvih.

V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 28 odstotkov odpadne hrane, v trgovini z živili 10 odstotkov, najmanj, 9 odstotkov, pa pri proizvodnji hrane.

Trije mladeniči iz Gorenjske so z željo po zmanjšanju količine zavržene hrane razvili aplikacijo Krožnik. Moči za razvoj sta sprva združila Aljaž Frenck in Marcel Nahtigal, kasneje se jima je pridružil še Klemen Štrajhar

Profimedia

Aplikacija Krožnik za manj zavržene hrane 

Začetek letošnje jeseni bo aplikacija na voljo vsem uporabnikom. "Želeli smo ustvariti aplikacijo, ki bi bila v dobro vseh. Za začetek za uporabnika, ki mu aplikacija ponuja živila po nižji ceni, na ta način pa bo mogoče privarčevati precej denarja, ob tem pa 'rešiti' zavrženo hrano pred uničenjem. Rešitev pozdravljajo tudi živilske trgovine, ki bodo na ta račun nekaj malega zaslužila in zmanjšala količino odvržene hrane. Aplikacija pa bo deloma razbremenila tudi naš planet, saj bo zavržene hrane manj," je Nahtigal povedal za N1

Živila, ki bodo na voljo v aplikaciji, bodo znižana za kar polovico, ali še več.

Za uporabnike bo aplikacija brezplačna. S pomočjo geolokacije boste lahko poiskali najbližje prodajalne z znižanimi izdelki in jim le z nekaj kliki izbrali, plačali in prevzeli v izbrani trgovini. 

Profimedia

"Vsi izdelki bodo še udobno znotraj roka uporabe. Tu gre predvsem za živila, ki predstavljajo trgovinski presežek, ali pa živila, ki se ne bodo pravočasno prodala. Gre za povsem užitno hrano znotraj roka uporabe, ki pa jo trgovci pogosto zavržejo. Tako boste lahko po znižani ceni kupili izdelke, ki bodo prav tako kakovostni kot tisti po redni ceni, le da bodo nekaj dni pred rokom uporabe," je pojasnil sogovornik in dodal, da se za produkt zanimajo tudi trgovci. 


Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan