P.M. | 25. 5. 2023, 06:00

S kolesom se daleč pride: Ljubljančani se lahko pohvalijo z neverjetnim dosežkom

Profimedia

Slovenska prestolnica je mesto, kjer je poganjanje pedalov zelo priljubljeno. To so opazili tudi v tujini.

Ljubljana ima okoli 170 kilometrov kolesarskih poti, stez in pasov. Zato ni nič čudnega, da je za marsikoga kolesarjenje postalo slog življenja oziroma nujna sprostitev ter vir energije in idej po napornem vsakdanu.

Vsakodnevna uporaba kolesa

Kolo je za veliko število prebivalcev glavnega mesta postalo tudi prevozno sredstvo na delo. V zadnjem času je namreč opaziti še dodatno povečanje števila dnevnih kolesarjev v mestu. Razlogi za to so različni: od vse večje prometne gneče in vse dražjega parkiranja do širitve kolesarske infrastrukture v mestu in izboljšanje pogojev za varno kolesarjenje.

Profimedia

Po zadnjih podatkih strani Svetovna statistika (World of Statistics), kjer zbirajo statistične podatke v različnih kategorijah, je Ljubljana tako pristala kar na četrtem mestu po številu ljudi, ki kolo uporabljajo za prevoz na delo.

Slovenska prestolnica je v tej kategoriji za sabo celo pustila Helsinke in Dunaj, ki veljata kot okoljsko izjemno osveščeni mesti.

Izposoja koles v mestih

K razcvetu kolesarske kulture je gotovo pripomogel nižinski značaj mesta in pa dejstvo, da razdalje od centra do obrobja ne presegajo več kot 10 kilometrov. Navdušenje nad kolesarjenjem je dobro podkrepljeno tudi z dobrim sistemom za izposojo koles - tega imajo številna druga slovenska mesta.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Med njimi so BicikeLJ (Ljubljana), KRsKOLESOM (Kranj), KAMKOLO (Kamnik), KolesCE (Celje), GoNm (Novo mesto), PICIKL (Ravne na Koroškem), BICY (Velenje, Šoštanj), BRŽKOLO (Brežice), JeseNICE Bikes (Jesenice), Soboški biciklin (Murska Sobota), Piranko (Piran) in Bike share Ptuj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.