Marijana Podhraški | 26. 3. 2024, 07:00

Sama po svetu: ugledni ameriški novinar je drzni Slovenki namenil najvišje mesto v zgodovini, velik poklon!

Instagram/Culutre.si/Cameron Hewit/posnetek zaslona

Naši znani svetovni popotnici vse pogosteje hvalnice pojejo tudi tuji turistični novinarji.

Izjemna Alma Karlin je bila slovenska popotnica, pisateljica, prevajalka in esejistka. Rodila se je leta 1889 v Celju, zaradi svojih potovanj in potopisov pa je postala ena najbolj znanih svetovnih popotnic svojega časa. A čeprav je od njenih pustolovščin minilo že sto let, delo in zapuščina Alme Karlin še danes navdihujeta in osvetljujeta pot vsem, ki ljubijo potovanja. Njeno ime vse bolj poznajo in opevajo tudi med svetovno popotniško in novinarsko elito.

Pot po svetu

Alma Karlin se je rodila Slovencema, očetu Jakobu Karlinu, ki je bil major avstro-ogrske vojske, in materi Vilibaldi, učiteljici na celjski dekliški šoli. Oče je umrl leta 1898 zaradi jetike, ko je imela osem let, z mamo pa nikoli nista imeli preveč tesnega in ljubečega odnosa. Leta 1919, ko je bila stara 20 let, jo je nekaj, kar je sama imenovala "močna sila", spodbudilo, da je osem let potovala po svetu. Po vzoru Krištofa Kolumba je povsem sama prepotovala vse celine, razen Antarktike. S pisanjem, prevajanjem in poučevanjem si je potovanja financirala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interkomprehensja (@interkomprehensjaeu)

Kot ženska, ki je v začetku 20. stoletja potovala z zelo malo denarja, se je pogosto znašla v neprijetnih in nevarnih situacijah. Stala je iz oči v oči s kanibali na Papui Novi Gvineji, kamor je komajda kdaj zašel kakšen moški, kaj šele ženska. Osem let pozneje, leta 1927, je polna vtisov izstopila z vlaka na postaji v domačem Celju s kovčkom v eni roki in pisalnim strojem v drugi.

"Alma Karlin je moja najljubša zgodba"

Med svojimi potovanji je radovedna in pogumna Celjanka raziskovala različne kulture, običaje in ljudi, pri tem pa je imela edinstven občutek za opazovanje in razumevanje sveta okoli sebe. S svojim pisanjem je bralce popeljala na potovanje skozi eksotične kraje in jim omogočila vpogled v različne kulture ter način življenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Culture.si (@culture_si)

Kako pomembni sta bili njena radovednost in drznost za ženske, ki so prišle za njo, je med letošnjim mesecem ženske zgodovine izpostavil ameriški potopisec in fotograf Cameron Hewit, številnim znan tudi kot sodelavec voditelja ene najbolj priljubljenih popotniških oddaj na svetu Ricka Stevesa. Hewit je med drugim zapisal: "Spomnimo se popotnic iz evropske zgodovine, kajti mnogo od njih je bilo pozabljenih in izbrisanih. Moja najljubša zgodba — in moj glas za največjo samostojno popotnico vseh časov — mora biti Alma Karlin, ki prihaja iz današnje Slovenije."

 Ko se prah prve svetovne vojne še ni polegel, se je kot mlada, samska, neodvisna ženska odpravila na večletno pot okrog sveta. Po vrnitvi domov je pisala potopise, čeprav jo je preganjala nacistična oblast. In čeprav je že dolgo pozabljena, te dni Alma Karlin ponovno uživa priznanje v svoji domovini in upam, da bo postopoma postala znana tudi v tujini," je poudaril Hewit in z izjemnimi besedami obudil spomin na našo popotnico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanja Vodenik Krulec (@marshmallowtravels)

Zadnja pot

Večino predmetov, ki jih je nabrala na svojih potovanjih, je Alma pošiljala domov, nekateri ohranjeni primerki z njenih potovanj so danes shranjeni v celjskem Pokrajinskem muzeju. Leta 1950 je zaradi tuberkuloze in raka na dojki umrla v zidanici v Pečovniku, kjer je zadnja in precej obubožana leta svojega življenja preživela s prijateljico slikarko Theo Schreiber Gammelin. Na njeno željo jo je Thea pokopala na Svetini nad Štorami.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec