Uredništvo | 9. 7. 2024, 21:15

Šokantno razkritje: tamponi vsebujejo strupene snovi (škodljive za zdravje žensk)

Profimedia

V tamponih najdemo arzenik, svinec in druge strupene kovine, razkriva študija. 

Tamponi, ki vsebujejo zdravju škodljive substance, so še posebej nevarni, ker pridejo v direkten kontakt z nožnico, tako pa telo vse snovi močneje absorbira. V tamponih so raziskovalci odkrili strupene kovine, kar lahko ženskam predstavlja veliko nevarnost in zdravstvene posledice

Raziskovalci z Univerze v Kaliforniji so pregledali 30 tamponov 14 različnih znamk. Razkritje je šokantno: v čisto vseh so našli 16 različnih vrst kovin, ki so jih iskali. Te kovine vključujejo arzenik, svinec, živo srebro, nikelj, baker, železo in druge. 

Profimedia

Tamponi so se razlikovali zgolj po količini vsebovanih kovin, in sicer so se razlike pokazale glede na to, ali so bili izdelani v Ameriki, Angliji ali Evropski uniji, ali so bili označeni z nalepko "organsko" in ali so spadali pod določeno znamko. 

Vnos kovin v telo povzroča večje tveganje za razvoj demence, raka, neplodnosti in sladkorne  bolezni, prav tako poškoduje jetra, ledvica in možgane ter kardiovaskularni in živčni sistem. Kovine so škodljive tudi za zarodke. Presenetljivo je dejstvo, da je bilo na trgu tamponov do sedaj narejenih zelo malo raziskav, ki bi preverjale varnost njihove uporabe. 

Kovine lahko v tampone pridejo na različne načine, ni nujno, da jih je proizvajalec vključil namenoma, vse odkrite kovine pa so škodljive za zdravje tudi v majhnih količinah

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan