Š. Š. | 19. 9. 2022, 11:03

Kraljičina torbica ni bila samo modni dodatek, ampak pomembna signalna naprava

Profimedia
Kraljičina torbica ni bila samo modni dodatek, ampak pomembna signalna naprava (foto: Profimedia)

Ne glede na priložnost se britanska kraljica Elizabeta II. v javnosti nikoli ni pojavila brez torbice. Pa veste, kaj je pomenilo, ko jo je iz leve roke prestavila v desno? 

Poznavalec kraljevega dvora, Mitja Meršol je kot gost v oddaji Dobro jutro razkril, kako pomembna je bila v resnici kraljičina torbica. Resda je bila vedno draga, elegantna in precizno ujemajoča se s preostalo opravo, a vendarle – verjeli ali ne – je bilo vse to drugotnega pomena.

Njen položaj je namreč sporočal, kako se kraljica počuti in kaj bi želela. Meršol je torbico kraljice Elizabete II. označil za nekakšno signalno napravo:

ʺGlede torbice je kraljica s svojimi podložniki imela poseben dogovor. Če je nosila torbico na levi roki, je bilo v redu. Če je torbico preložila na desno roko, je bilo sporočilo, da je stvar malce preveč dolgočasna in da je treba pohiteti ter morda prekiniti kakšno zadevo ali pogovor.ʺ

Bolj resno je postalo, ko je kraljica torbico med kakšno pojedino položila na mizo. To je bil jasen signal, da imajo zadolženi samo še 5 minut časa, potem naj se dogodek konča.

A rdeči alarm se je prižgal, ko je torbico Elizabeta II. položila na tla. Tedaj je s tem poklicala služabnika, ki je moral priti k njej, ji nekaj zašepetati na uho, kar je navidez sporočalo, da je treba nujno iti. Kamorkoli se je odpravila kraljica, so bili odgovorni s tem seznanjeni. Tudi ko je bila v Sloveniji, je protokol točno vedel za ta pravila.

Instagram/theroyalfamily

A era kraljičine 'signalne torbice' je končana in Karel III. bo moral najti nov način sporazumevanja s podložniki. Meršol je dejal, da se trenutno še ne ve, kaj bo novi kralj nosil kot signalno napravo, da pa tega javnost tudi ne bo izvedela, saj gre za strogo varovano skrivnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.