N. V. | 10. 12. 2023, 08:00

Ta rastlina potrebuje le 6 ur, da očisti zrak v prostoru (nevtralizira celo tobačni dim)

Profimedia

Pomaga odstraniti drobne dražilne snovi, kot so pršice in plesen, zato je idealna za ljudi, ki trpijo za alergijami.

Da bi bil zrak v prostoru, kjer bivamo, bolj kakovosten, je pomembno, da prostore zračimo od dva- do trikrat na dan. Vendar pa lahko naredimo še nekaj, da ostanemo zdravi. Določene vrste rastlin nam lahko pomagajo prečistiti zrak v stanovanju, nekatere celo v samo šestih urah.

Magična rastlina, ki (povsem) očisti zrak

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko čopasta zelenčica v 24 urah odstrani do 90 odstotkov toksinov iz zraka v prostoru, v katerem se nahaja. Zato je še posebej primerna za stanovanja, ki se nahajajo na območjih z večjo onesnaženostjo. Prav tako nevtralizira tobačni dim in pomaga odstraniti drobne dražilne snovi, kot so pršice in plesen, zato je idealna za ljudi, ki trpijo za alergijami.

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica

Profimedia

Čeprav ima sama rada vlažen zrak, pa čopasta zelenčica tudi sama poveča vlažnost v prostoru. Ko voda pride do listov, z njih izhlapi v zrak in ga tako navlaži.

Kako skrbeti za čopasto zelenčico?

To listnato sobno rastlino lahko najdemo v marsikaterem gospodinjstvu, njena priljubljenost pa je posledica njene nezahtevnosti, skromnosti in enostavnosti. Zaradi svoje obstojnosti se priporoča začetnikom, ki šele začenjajo z gojenjem sobnih rastlin.

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica

Profimedia

Prekomerno zalivanje povzroči gnitje korenin in ohlapne liste, poroča srbski portal Krstarica. Posoda z rastlino ne sme biti v vodi, saj to vodi do gnitja korenin. V obdobju med dvema zalivanjima naj se zemlja izsuši. Če rastlina začne dobivati ​​rjave posušene vršičke, pomeni, da ste jo zalivali premalo ali pa ste jo zalivali preveč.

Če jo gojimo izključno v senci, bodo listi tanjši. Praviloma je žuželke ne napadajo, možen je le pojav listnih uši, ki pa se bodo lotile le šibkejših rastlin.