A. B. | 17. 9. 2022, 19:52

Izgleda kot paradižnik, diši kot paradižnik, a ... je vijoličaste barve

Profimedia/CNN/fotomontaža
Izgleda kot paradižnik, diši kot paradižnik, a ... je vijoličaste barve (foto: Profimedia/CNN/fotomontaža)

Izrazita vijoličasta barva pomeni, da "ni potrebe po domišljiji, da bi se zavedali, da je sadež zares drugačen", je med drugim namignil eden izmed komercialnih distributerjev. 

Ministrstvo za kmetijstvo (USDA) je odobrilo gensko spremenjen vijoličast paradižnik, s čimer je odprlo pot edinstvenemu sadju, ki bo prihodnje leto sprva na prodaj v ameriških trgovinah."Z vidika tveganja za rastlinske škodljivce je to rastlino mogoče varno gojiti in uporabljati v vzreji," je agencija zapisala v sporočilu za javnost 7. septembra.

Koristen je tudi za zdravje

Paradižnik je razvila skupina znanstvenikov, vključno z britansko biokemičarko Cathie Martin, profesorico na univerzi East Anglia in vodjo projekta v centru John Innes v Norwichu v Angliji.

Znanstveniki potrjujejo, da ima vijoličasti paradižnik poleg svoje edinstvene barve tudi koristi za zdravje in daljši rok uporabnosti kot vrtna sorta rdečega paradižnika.

CNN

Za izdelavo vijoličastih paradižnikov so znanstveniki uporabili transkripcijske faktorje snapdragonov, da bi v paradižniku sprožili proizvajanje večje količine antocianina. Prav to je ustvarilo njegovo živahno vijoličasto barvo.

Rezultati so bili po besedah izumiteljice "osupljivi".

Martin je dejala, da obstaja "veliko razlag", zakaj imajo lahko paradižniki, bogati z antocianini, koristi za zdravje. Verjetno je vključenih več mehanizmov, je dejala. "Ni podobno zdravilu, kjer je ena sama tarča. Gre za to, da imajo antioksidativno sposobnost. Prav tako lahko vpliva na sestavo mikrobioma, tako da se bolje ukvarja s prebavo drugih hranil." Študija je tudi pokazala, da imajo vijoličasti paradižniki dvakrat daljši rok trajanja kot njihovi rdeči sorodniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Sestili (@sara.sestili)

Nathan Pumplin, izvršni direktor ameriške komercialne dejavnosti v Norfolku, je za CNN povedal, da vijoličasti paradižnik "navduši ljudi na zelo preprost način". Izrazita vijoličasta barva namiguje, da "ni potrebe po domišljiji, da bi videli, da je drugačen", je dejal Pumplin. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.