Srečko Blas | 9. 2. 2023, 19:00

Kako lahko za valentinovo sami obarvate vrtnice v mavrične barve

Profimedia/fotomontaža

Bliža se 14. februar - valentinovo, praznik vseh zaljubljenih in ljubljenih. Za ta dan se največ podarja cvetje. Rdeča vrtnica je simbol ljubezni in tudi najbolj priljubljeni cvet za valentinovo. A če imate malo časa in volje, si sami obarvate bele vrtnice v mavrične barve in tako svojega partnerja ali partnerico presenetite s prav posebnim šopkom.

Praznik valentinovo, oziroma dan zaljubljenih, je k nam prišel iz Amerike. A za vrtnarje in vrtičkarje je to tudi neke vrste praznik. Stari slovenski pregovor pravi: "Valentin ima ključe do korenin." Dan, ki naznanja prebujanje rastlin po zimskem počitku, in čas, ko se začenjajo prve setve v notranjih prostorih. Dnevi se daljšajo, sonce postaja močnejše in ko bo vreme primerno, že lahko brez skrbi začnemo delati na vrtu. 

A danes je glavna tema valentinovo in mavrično obarvane vrtnice. Tradicionalno se za valentinovo podari rdeče vrtnice, kajti rdeča je barva ljubezni in strasti. A ljubezen ni samo strast. Je tudi prijateljstvo, razumevanje, pogovor, zaupanje, poslušnost in sočutnost, kar pomeni, da je simbolično odnos v vseh barvah. Predvsem pa boste z malo truda dali obarvanim vrtnicam osebni pečat. Unikatne pozornosti naredijo odnos lahko samo še bolj trden in strasten. Zato jaz pravim, da je lahko valentinovo vsak dan. 

Profimedia

Kako se pripravimo in kaj potrebujemo za obarvanje mavričnih vrtnic?

Potrebujemo sveže bele vrtnice, barvila za živila (rdečo, rumeno, zeleno, modro, oranžno barvo), škarje, oster nož ali skalpel, epruvete ali ozke visoke kozarce, toplo vodo, paličice, lepilni trak, ščipalke za perilo, malo časa in potrpljenja. Bele vrtnice malo skrajšamo in očistimo spodnje liste. Nato vzamemo nož ali skalpel ter previdno razrežemo spodnji del stebla v dolžini od 10 do 13 centimetrov na dva, tri ali štiri enake dele.

Srečko Blas

Tu je potrebna previdnost in to moramo opraviti počasi, da ne razcufamo stebla ali da nam se kak del odlomi. Če ste med bolj nespretnimi, lahko vrtnice obarvate samo z eno barvo. Potem samo naredite na spodnjem delu poševno rez in vrtnice postavite v kozarce, kjer smo posamično namešali barve za živila v toplo vodo. Poševna rez zato, da je večja vpojna površina in topla voda pri olesenelih vrtnicah se hitreje vpija v vrtnico do cveta. Tako pride barva hitreje do cveta. To velja tudi za splošno oskrbo vrtnic, ki so kot rezano cvetje, da vam ostanejo lepe in sveže dlje časa.

Srečko Blas

A vrnimo se k vrtnicam, ki smo jim razrezali spodnji del stebla. Zgornji del, kjer smo razrezali, zalepimo na rahlo z lepilnim trakom, da se kasneje kateri del ne odtrga. V kozarce ali epruvete namešamo barvo za živila s toplo vodo vsako v svoj kozarec ali epruveto. Potem kozarce ali epruvete z barvo postavimo enega zraven drugega in vanje previdno namestimo vsak razrezan del stebla v svojo barvo. Pomembno je, da so posode čim bolj skupaj, da razrezane dele vrtnic ne razpremo preveč. Zato so pravzaprav najboljši štirioglati kozarci ali posodice, ki jih lahko namestimo enega zraven drugega.

Srečko Blas

Za stabilnost ob steblo postavimo palčko in jo preprosto pripnemo s ščipalko za perilo. Če smo razrezali steblo na dva dela, potem uporabimo dve posodici z barvo. Če nam je uspelo razrezati na tri dele, potem uporabimo tri posodice z barvo. Za štiri moramo biti kar previdni in potrpežljivi, pa uporabimo štiri različne barve. Jaz sem ostal kar pri treh, a sem naredil več različnih barvnih kombinacij, kar potem da v šopku lep mavrični efekt barv. 

Tako potem pustimo stati od 4 ur do dan ali dva. Dlje bomo pustili, bolj bodo potem intenzivne barve. Vrtnice naj v tem času ne bodo na močni svetlobi ali soncu. 

Ko so vrtnice obarvane, jih previdno vzamemo iz posod z barvami, porežemo razcepljene dele, napravimo poševno rez, naredimo šopek in postavimo v vazo s toplo vodo. Kako ga boste izročili in tako najbolje presenetili svojega partnerja ali partnerico, pa uporabite svojo domišljijo in kreativnost. 

Profimedia


 
Namig: namesto barv za živila lahko uporabite tudi namenske barve za obarvanje cvetja. A te so na našem tržišču slabo zastopane in dražje. Najbolje jih je naročiti prek spleta in potrebujete malo več časa. A če imate namen večkrat barvati vrtnice ali drugo cvetje, potem priporočam, da si nabavite profesionalne barve za obarvanje cvetja. Namesto vrtnic lahko obarvate tudi drugo cvetje, kot so beli tulipani, bele marjetice ali bele krizanteme. Tako obarvano cvetje lahko podarite ali uporabite za dekoracije ob drugih priložnostih in dogodkih. Predvsem pa ustvarite osebno noto barve cvetja, katere se ne da vedno dobiti v cvetličarnah. 
 
Zanimivost: od cvetočih lončnic pa tako lahko obarvate priljubljene sobne orhideje Phalaenopsis. Te so občasno tudi v ponudbi v cvetličarnah in vrtnih centrih obarvane predvsem v modri barvi. A bele sobne orhideje lahko tako sami obarvate, tako da jih namočite v vodi z izbrano barvo za živila. 

Srečko Blas

Kaj nam veleva luna za dneve od 10. do 19. februarja?

Do četrtka, 16. februarja, je še ugoden čas za presajanje po luni. Kot sem že zgoraj omenil, je v tem tednu tudi mali vrtnarski praznik 14. februarja Valentin, ki ima ključe do korenin. Tako da, vrtičkarji, se le pripravite na prva vrtnarska opravila! To so notranje setve sadik, obrezovanje, presajanje, spomladansko gnojenje, obdelava tal, pletje in predvsem uživanje ob opazovanju spomladi cvetočega cvetja in prebujanja rastlin v vrtu in naravi. 

Ta petek in sobota sta ugodna dneva za korenovke. Nedelja popoldan in ponedeljek je ugoden čas za cvetnice. Torek in sreda sta dobra dneva za listnice. Četrtek in petek sta dobra dneva za plodovke. Sobota pa je ugoden dan za korenovke. Naslednja nedelja pa po luni ni ugodna za delo z rastlinami, a nedelja je dan, namenjen za počitek in druženje z najbližjimi. 

Uredništvo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.