Srečko Blas | 2. 2. 2023, 19:00

Zdravilne rastline za boj proti raku: katera zelišča so najbolj obetavna?

Srečko Blas

Samo s koriščenjem zdravilnih rastlin ne moremo pozdraviti raka. A dokazano je, da določene zdravilne rastline preprečujejo nastanek rakavih celic. 

Rak je izredno zahrbtna bolezen. Je eden največjih povzročiteljev smrti v današnjem času. Razvoj in raziskovanje v medicini gre danes v vse smeri, kako bi bilo možno preprečiti, zdraviti ali se boriti z rakom. Potrebno je poudariti, da rastline ne predstavljajo čudežne rešitve pri boju z rakom. Vendar so številne raziskave pokazale, da zdravilne rastline preprečujejo nastanek rakavih celic

Kombinacija uporabe zdravilnih rastlin z drugimi tretmaji je v večini primerov pokazala dobre rezultate, a bolj kot za zdravljenje priporočam uporabo zdravilnih rastlin za preprečevanje rakavih obolenj.

Srečko Blas

Sodobna medicina se je pred nekaj leti zelo distancirala od uporabe zdravilnih rastlin, ko je šlo za boj proti raku. A v današnjem času z novimi raziskovalnimi pristopi se vse bolj spet vračajo k naravi in proučevanju aktivnih snovi v zdravilnih rastlinah. Postopki zdravljenja raka, kot so kemoterapija in agresivne tablete, so učinkoviti, a imajo tudi veliko stranskih učinkov. Uporaba zdravilnih rastlin in drugih naravnih preparatov je ob prehrani in telesni aktivnosti kombinacija, s katero hitreje in uspešno ublažimo te stranske učinke. 

In katere so zdravilne rastline, ki nam lahko pomagajo pri borbi z rakom?

To so rastline, ki imajo veliko antioksidantov in delujejo na procese v celici. Regrat (Taraxacum officinale), aronija (Aronia melanocarpa), konoplja (Cannabis sativa), česen (Allium sativum), ingver (Zingiber officinale), oljka (Olea europaea), sladki pelin (Artemisia annua), zeleni čaj (Camellia sinensis) in druge. 

Srečko Blas

Ne samo zdravilne rastline, ampak proti raku so zdravilne tudi gobe. Sibirska čaga (Inonotus obliquus) in svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum) so že stoletja v uporabi v tradicionalni svetovni medicini in imajo izredno širok spekter delovanja. Med njimi tudi njihovi pripravki delujejo proti raku. A še enkrat poudarjam, samo čaji in njihova uporaba v prehrani ne ozdravijo raka! So pa uspešen faktor pri zaviranju nastanka in razvoju rakavih obolenj in blaženju stranskih učinkov agresivnih terapij zdravljenja raka!

Srečko Blas

A če z zdravilnimi rastlinami ne pozdravimo raka, se mnogi sprašujejo, zakaj se potem priporoča njihova uporaba? To so farmacevtska podjetja v nedavni zgodovini hitro izkoristila za prodajo svojih zdravil in terapij proti raku, ki pa so se izkazala za ne dovolj uspešna in predvsem z mnogimi in težkimi stranskimi učinki. Uporaba zdravilnih rastlin in naravnih pripravkov ne povzroča stranskih učinkov in odvisnosti.

Srečko Blas

Pomembno je, da imamo zdrav imunski sistem in zdravilne rastline vplivajo na procese v našem telesu na vse organe. Naše telo je neke vrste motor. "Organska mašina", ki deluje tako, kot deluje najšibkejši člen. Zato morajo biti vsi členi našega telesa vitalni in zdravi, da se uspešno in močni borimo z vsakdanjimi izzivi v našem življenju. Naše telo se mora uspešno boriti ne samo proti raku, ampak tudi proti virusom, bakterijam, poškodbam in drugim "sovražnikom". Tudi naše duševno zdravje in počutje je s tem povezano. Moramo biti srečni, zadovoljni in pomirjeni v sebi, da je naše telo močno in uspešno v borbi proti vsem telesnim in duševnim boleznim.

Izogibajmo se stresu. Bodimo telesno in umsko aktivni. Jejmo zdravo in pravilno.

Že antični zdravnik Hipokrat je rekel: "Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana." Uživajmo zdravilno moč zdravilnih rastlin, hranilno moč zelenjave in sadja, pa bomo tudi uspešno preprečili nastanek in razvoj rakavih ter preostalih obolenj. Zdravje, telo in življenje imamo samo eno, zato zanje skrbimo vsak trenutek. 

Srečko Blas

Kaj nam veleva luna za dneve od 3. do 12. februarja?

Zima se je prevesila v drugo polovico in vse bližje je čas, ko bomo začeli na veliko z vrtnarskimi deli na svojem vrtu. A kar počasi. Zima in mraz še vztrajata, tako da naj rastline počivajo, mi pa se med tem lahko pripravimo na prve setve za sadike v notranjih prostorih. Preverimo zaloge starih semen in njihovo kaljivost. Nabavimo novo seme, primeren substrat in posode za setev ter pripravimo prostor, kjer bomo vzgajali naše sadike.

Uredništvo

V vrtu preglejmo, ali že kaj poganja. Recimo zvončki, narcise, tulipani in pomladni žafrani bi že morali malo "kukati" iz zemlje. Na Primorskem pa sem prepričan, da ne samo meni, ampak tudi drugim v vrtu že marsikaj cveti. Meni se že lepo odpira mimoza!  Teden pred nami je po luni ugoden za presajanje. Petek in sobota dopoldne je ugoden čas za cvetnice. V nedeljo je polna luna in zato počakajmo z vrtnarskimi deli ta dan. Ponedeljek, torek in sreda so ugodni dnevi za plodovke. Četrtek, petek in sobota so dnevi za korenovke. Nedelja popoldan pa je ugodna za cvetnice.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu