Srečko Blas | 17. 11. 2022, 19:00

Koristni napotki za nakup in nego za lepe ter zdrave orhideje

Srečko Blas

Ne samo da ob pravilni oskrbi cvetijo zelo dolgo, ampak zaradi svojih lepih in velikih cvetov delujejo zelo veličastno in so v prazničnem decembru čudovit dodatek praznični okrasitvi. Če pa želite, da bodo vaše orhideje dolgo cvetele, nadaljujte branje.

Zima je vse bližje, dnevi se krajšajo in lepote jeseni ugašajo. Prihaja čas, ko se bomo zadrževali bolj v notranjih prostorih. Da pa nam bo lepše, si v tem času zaželimo kaj cvetočega in orhideje so ene najbolj hvaležnih lončnic za ta čas.

Sobne orhideje so tropske orhideje

Orhideje v naravi rastejo po skoraj vsem svetu. Tudi pri nas. Spomladi sem pisal članek o njih. V družino kukavičnic – Orchideacea spada preko 27.000 različnih vrst. To je kar okoli 10 % rastlin na vsem svetu. Največ orhidej pa uspeva v tropskem pasu in te so zaradi svojih večjih čudovitih cvetov postale kraljice domov.

Po naših domovih in pisarnah je najbolj zastopan in priljubljen falenopsis (Phalaenopsis) orhideja. A je tu še kar nekaj drugih, ki se gojijo kot sobne rastline. Če jih ne poznate, ste jih pa gotovo videli v bolje založenem vrtnem centru ali cvetličarni. To so cimbidij (Cymbidium), čeveljčki (Paphiopedilum), dendrobije (Dendrobium), katleje (Cattleya), odontoglosumi (Odontoglossum), miltonije (Miltonia) in vanda (Vanda).

Srečko Blas

Nasveti za nego orhidej

Mnogi pravijo, da je za orhideje skrbeti zahtevno. A to ne drži. Samo držati se je treba nekaj pravil. Najbolj pomembno je tu zalivanje. Tu je več načinov, a najpogosteje se izvaja namakanje orhidej. V naravi naše sobne orhideje dobijo vso vodo prek dežja. Rastejo v krošnjah dreves in tam je visoka zračna vlažnost. A stoječe vode ne prenašajo! Orhideje so posajene v rahel substrat iz lubja, ki vode ne zadržuje. Voda, v katero namočimo orhideje, mora biti ogreta na sobno temperaturo. Najboljša je deževnica. Tu se ne držati pravila zalivanja 'enkrat na teden', ampak se opravi zalivanje, ko je substrat suh in korenine sive.

Orhideje je bolje manj zalivati kot preveč. Namočimo le lonček s koreninami in substratom. Pustimo jih stati v vodi okoli 10 minut, da se substrat in korenine napojijo, potem pa jih dobro odcedimo. Če imamo orhideje v okrasnih lončkih, v njih ne sme stati voda. Le v okrasnih lončkih, namenskih za orhideje, ki imajo med dnom okrasnega lončka in spodnjim delom lončka z orhidejo vmes nekaj prostega mesta, pa je tam lahko malo stoječe vode. Ta voda potem izhlapeva, ker orhidejam ustreza visoka zračna vlažnost. Zato jih je priporočljivo pogosto rositi.

A rosite jih s toplo postano vodo!

Tudi tu je najboljša deževnica. Rosite jo po listih in koreninah, a pazite, da se voda ne nabere na mestu, kjer izraščajo. Stoječa voda tam lahko povzroči gnitje. Jaz preprosto to vodo z listov popivnam s papirnato brisačo ali izpiham. V naših stanovanjih je zdaj zaradi ogrevanja bolj suh zrak. Zato jih rosite pogosteje in na radiatorje namestite posode z vodo. Bolj vlažen zrak ne bo dober le za orhideje, ampak bo boljši zrak za vse rastline in tudi nas.

Srečko Blas

Orhideje ljubijo svetlobo, a močno sonce jim ožge liste. Zato jih poleti nikar ne imejte ob oknu, ki je obrnjeno na južno stran. V zimskem času pa so lahko tudi tam, ker sonce nima 'uničujoče' moči za liste orhidej. Ker orhidejam ustrezata visoka zračna vlaga in toplota, lepo uspevajo tudi v kuhinji in kopalnici, a mora biti zraven tudi dovolj svetlobe. Gnojenje orhidej ni zahtevno. Potrebujejo malo gnojil in najbolje je z organskim gnojilom za orhideje, ki se ga samo zmeša z vodo, s katero zalivamo, oziroma v kateri jih namakamo. Dovolj je od enkrat do dvakrat mesečno.

Orhideje najbolje uspevajo pri temperaturi od 18 do 28 °C. Torej so temperature v naših prostorih zdaj primerne za orhideje. A pozorni moramo biti na prepih!

Prepiha v hladnem obdobju (jesen, zima, pomlad) orhideje ne prenašajo. Pazimo, kje jih imamo, ko zračimo prostore. Sicer nam lahko propadejo. Cvetovi hitro odpadejo, korenine začnejo gniti in listi uvenejo. Dovolj je že samo pot po hladnem zraku iz cvetličarne do doma. Kar pogumno se obrnite na osebje, da vam jih dobro zavijejo v papir in tudi vi potem čim prej orhideje odpeljite ali odnesite domov, da se ne prehladijo po poti.

Srečko Blas

Od škodljivcev se na orhidejah radi pojavijo kaparji in volnata uš. Zato vsake toliko poglejte spodnjo stran listov in cvetove. Te je najbolje kar ročno odstraniti. A preglejte še preostale rastline v stanovanju. Ker kaparji in volnate uši so pogoste na večini sobnih rastlin in potem se radi širijo z ene na drugo. Ker so listi orhidej veliki, se na njih rad nabira prah. Vsake toliko ga previdno obrišimo z listov. Tistih loščilcev za liste ne uporabljajte, prosim! Z njimi dobite lesk, a zaprete listne pore. Za lep lesk namažite liste vsake toliko z olupkom banane. Z notranjo stranjo olupka previdno podrgnete liste. S tem zraven še nahranite orhidejo s kalcijem in magnezijem.

Orhideje presajamo redko, na vsaka tri leta, oziroma po potrebi. Ob presajanju pazimo, da čim manj poškodujemo korenine. Presajamo jih, ko je substrat suh in ne cvetijo. Previdno odrežemo vse odmrle korenine in spodnje oslabljene liste. Substrat mora biti namenski za orhideje iz borovega lubja ali kokosov substrat za orhideje. Jaz v kupljen substrat dodam še malo mahu, da se v območju korenin zadrži malo več vlage. 

Srečko Blas

Veste, zakaj so falenopsisi posajeni v prozorne ločke?

Korenine pri teh orhidejah potrebujejo svetlobo, ker se v njih izvaja fotosinteza. To je razlika od drugih rastlin, kjer je funkcija korenin črpanje hranil iz zemlje. Falenopsisove korenine so zračne korenine, s katerimi je v naravi pritrjen na deblo ali veje tropskih dreves. Falenopsis in mnogo tropskih orhidej so torej epifite rastline.

Orhideje so danes zaradi klonskega razmnoževanja lahko dostopne. Cene so lahko ugodne, lahko jih kupimo preko celotnega leta. A ko jih kupujete, ne glejte samo barvo cvetov. Vzemite si malo več časa. Dobro poglejte tudi, da so lepi, močni in zdravi listi, goste in zdrave korenine, substrat le vlažen ali suh in da imajo še kakšen popek. Te bodo dlje cvetele ob ustrezni oskrbi.

Srečko Blas

Kaj pa z orhidejami po koncu cvetenja?

Orhideje po cvetenju potrebujejo malo počitka. Mnoge cvetijo le enkrat v letu, falenopsis pa nam ob pravilni negi lahko cveti redno. Zato cvetne peclje pri falenopsisu le prikrajšamo. Steblo ima nekaj očes in odrežemo centimeter nad enim očesom, iz katerega bo prej ali slej spet pognala vejica s cvetovi. Včasih to dolgo traja, a bodite potrpežlivi. Ko se orhideja aklimatizira v okolje vašega doma, vam bo ob pravilni negi redno lepo cvetela. Poleti jih lahko postavite nekam v vrt, a morajo biti v senci. Kot sem že omenil, imajo rade svetlobo, a ne direktnega sonca. Redno zalivajte, a ne preveč. Malo dognojujte in jeseni kratko obdobje hladnih noči malo pod 18 °C jih spodbudi, da potem v stanovanju na toplem spet poženejo cvetove.

Srečko Blas

Falenopsise lahko posadite tudi skupine v večje posode. Jaz jih imam posajene kar v večji stekleni posodi. Tako korenine lahko izvajajo fotosintezo in točno vem, kdaj jih zaliti. Posoda je dovolj velika, da korenine ne pridejo do tal. Pazim, da se pri zalivanju spodaj nabere približno 1 cm vode. Ko ta voda izgine in vidim, da je substrat popolnoma suh, jih spet zalijem. Zaradi te 'založne vode' mi včasih ni potrebno zaliti orhidej ves mesec! 

Za konec pa samo glavna zlata štiri pravila za lepe orhideje: ne zalivati preveč in prepogosto, ne jih imeti na direktnem soncu, ne jih imeti v hladnih prostorih in ne jih izpostavljati prepihu. 

Srečko Blas

Kaj pa nam veleva luna za dneve od 18. do 27. novembra?

Vreme je zdaj tipično poznojesensko. Dež, megla in hladno. Upam, da vam je na vrtu uspelo vse opraviti. V lepem vremenu lahko še kaj postorite, a zdaj se bomo bolj zadrževali v notranjih prostorih in se bolj posvetimo lončnicam, ki jih imamo v stanovanju. Zalivajmo, dognojujmo in ker se je začela kurila sezona, jih tudi redno rosimo. Če imate še kaj nujnega za presaditi, to storite do sobote, 26. novembra, ko se konča ugodno obdobje za presajanje po luni.

V četrtek ob polnoči bo namreč nastopil mlaj. To pomeni, da bo potem luna spet rastla in takrat ni ugoden čas za presajanje po luni. Petek je dober za plodovke. Sobota bo dobra za korenovke. Nedelja in ponedeljek sta ugodna le za presajanje. Sreda je do 10.00 za korenovke in le med 11.00 in 13. uro za cvetnice. Sreda je ugodna za cvetnice, četrtek in petek dopoldan bosta ugodna za listovke. Zadnji konec tedna v novembru pa bo ugoden za plodovke. Potem pa bo že trkal na vrata adventni čas in vesel december!

Uredništvo

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.