Srečko Blas | 24. 11. 2022, 19:00

Mislite, da veste že vse o božični zvezdi in o njeni negi? Motite se

Srečko Blas

Prvi okras, ki najavlja praznično obdobje, je adventni venček, zraven pa kraljica božiča in novega leta - božična zvezda. A verjetno se vam je že zgodilo, da je kmalu po nakupu vaša božična zvezda izgubila svoj sijaj in odvrgla liste. Da tudi letos ne bo tako in bo vaša božična zvezda lepa do praznikov in še po njih, imamo za vas nekaj nasvetov za pravilno nego te nepogrešljive decembrske cvetlice. 

Čarobnega in veselega decembra si ne moremo predstavljati brez božične zvezde. Da lažje in pravilno skrbimo za božično zvezdo, je dobro vedeti čim več o rastlini sami. Strokovno ime je Euphorbia pulcherrima. Spada v družino mlečkov Euphorbiaceae.

V naravi raste v Mehiki in Srednji Ameriki, vse do Južne Gvatemale. V naravi so to grmi ali manjša drevesa.

V komercialne namene so jo začeli gojiti v začetku 19. stoletja, okoli 1820. S časom je postala pravi hit in simbol božično-novoletnih praznikov. Najbolj priljubljene so seveda rdeče božične zvezde. A včasih se odločimo, da za praznike okrasimo malo drugače in ni glavna barva rdeča. Zato so vzgojili še božične zvezde drugih barv. Rožnata, krem, pisane, popršene, kodrave, večje in manjše.

V glavnem za vse okuse in za vsak dom se božična zvezda najde! A niso cvetovi tisti, ki so dekorativni pri božični zvezdi. Obarvani so ovršni listi, ki jim strokovno rečemo brakteje. Cvetovi pa so v sredini in drobni, rumenkasti in brez vonja. Rastlina vsebuje tudi mleček, ki pa ni strupen, niti ne povzroča reakcije ali poškodb, če nam pade na kožo. A vseeno za uživanje ni primerna. 

Zakaj božična zvezda odvrže liste? Močan prepih, presuh zrak, stoječa voda, prekomerno ali premalo zalivanja so glavni 'ubijalci' za božične zvezde.

Profimedia

Nasveti za lepo in zdravo božično zvezdo od nakupa dalje

Nega za božično zvezdo se začne že z nakupom. Ker so zdaj božične zvezde na voljo tudi v trgovinah s hrano, bodite pozorni, kje jih imajo. Če so blizu vrat ali klimatskih naprav, potem ne bodite presenečeni, če vam bo tam kupljena božična zvezda odvrgla liste v nekaj dneh po nakupu. Zato priporočam, da jih kupite pri svojem cvetličarju ali v vrtnem centru. Pri nakupu bodite pozorni, da bodo rastline močne, ne poškodovane in zemlja v lončku ne mokra, ampak le vlažna ali bolj suha. Po nakupu pa čim prej domov in če je zunaj mrzlo in piha, naj se jo pred transportom še dodatno ovije v papir. V avtu pa jo imejte v sprednjem ogretem delu, ne v prtljažniku. Doma pa jo postavite na svetlo mesto, kjer ni prepiha in ne nad radiator.

Zalivamo jih od enkrat do dvakrat na teden. Najbolje s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo.

A pozor! Vodo, ki odteče pri zalivanju, odlijemo iz okrasnega lončka. Stoječe vode božična zvezda ne mara. Dognojevanje je najboljše s tekočim gnojilom za cvetoče rastline, ki ga dodamo v vodo ob zalivanju na 14 dni. Rositi je ni potrebno. Najboljši je zmerno ogreti in svetel prostor, kjer ni presuh zrak in temperatura okoli 20°C. 

Srečko Blas

Kaj pa z božično zvezdo po praznikih?

Po praznikih božične zvezde ponavadi zavržemo. Najbolje v tem primeru na kompost z njo. Božična zvezda je trajnica in če imamo željo, prostor in voljo, jo lahko obdržimo in skrbimo za njo še naprej. A lepote, kot jo ima ob nakupu, nikar ne pričakujte. Listi bodo manjši, rast bo bolj divja in ovršni listi se bodo obarvali zgodaj spomladi, ne pa decembra. Cveti namreč, ko je kratek dan. Sicer jo lahko 'prisilimo', da se prej obarva, a dvomim, da se boste lotili tega postopka.

Če pa imate čas in voljo, potem pa je treba božično zvezdo skrajšati v začetku oktobra s pokrivanjem, da jo zatemnimo. To delamo potem vsak dan 8 tednov. Od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra mora biti v temi 14 ur. Tako boste božično zvezdo prisilili, da se obarva v začetku decembra. Drugače pa po praznikih normalno skrbimo za njo naprej.

Profimedia

Spomladi jo presadimo v malo večji lonček v običajno zemljo za lončnice. Malo jo obrežemo in postavimo na svetlo mesto, a ne na direktno sonce. Lahko jo imate tudi zunaj čez poletje. Božična zvezda ima krhke vejice, zato jih ne postavite na mesto, kjer je vetrovno. Sicer se lahko zgodi, da vam jo bo veter polomil. Jeseni pa jo je treba kmalu prestaviti v notranji prostor. Redno jo zalivajte in dognojujte. Bodite pozorni na bolezni in škodljivce ter ukrepajte po potrebi. Če je ne boste temnili, se bodo ovršni listi obarvali v začetku pomladi in bo takrat cvetela. 

Okrasite svojo božično zvezdo

Seveda ima svoj čar in je okras zaradi svojih barv že rastlina sama. Da se čim bolj vklopi v vašo božično-novoletno dekoracijo, ji izberite primerni okrasni lonček, dodajte kakšno bunkico, storž, okrasno perje, vrvico itd. Lahko združite več rastlin v večjo posodo. A če jih izlončite, storite to previdno in čim bolj ohranite kompaktno koreninsko grudo. Vejice so tudi dokaj krhke in pazite, da se ne polomijo. Svetujem, da se za to obrnete na zaposlene v vaši cvetličarni, ki vam bodo to strokovno in hitro opravili. Zemljo pa pokrijte z mahom. Mah deluje dekorativno, naravno in tudi zadržuje vlago v zemlji in ni treba pogosto zalivati. Za konec pa naj bo vaš veseli december lep in vaše božične zvezde tudi.

Profimedia

Kaj pa nam veleva luna za konec novembra in začetek decembra? 

Pred nami je teden, ko se poslovi jesen in s 1. decembrom nastopi meteorološka zima. Tudi vreme zunaj se je primerno ohladilo in dnevi so kratki. Ker sta tu že prvi mraz ter sneg in bo še hladneje, poskrbite za zaščito občutljivih rastlin na mraz, če še niste. Ob vrtnice nasujte kompost ali dobro preperel gnoj, da jih bo grel čez zimo. Za zaščito pred mrazom pa uporabite smrekove veje ali vrtno kopreno. Presajati zdaj ni čas niti po luni niti po letnem času. Ta vikend je dober za plodovke. Ponedeljek in torek sta ugodna za korenovke. Sreda in četrtek do 14. ure bo ugoden čas za cvetnice. Od četrtka popoldan pa vse do nedelje dopoldan je dober čas za listovke. Nedelja popoldan pa je za plodovke.

Uredništvo

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave