Srečko Blas | 4. 8. 2022, 19:00

Pripravite se na noč zvezdnih utrinkov in si ustvarite čarobni mesečev vrt!

Srečko Blas/fotomontaža

Poletni večeri so najprimernejši za prijetno posedanje na vrtu, terasi ali balkonu. Zaradi znosnejših temperatur se druženje rado zavleče dolgo v noč. Med 12. in 14. avgustom lahko ponoči opazujemo pravi nebesni spektakel z meteornim dežjem. Takrat na zemljo dežujejo perzeidi. Kako si pričarati najboljšo noč v zeleni oazi?

Zvezdni utrinki so na nebu najbolje vidni, ko je mlaj oziroma prazna luna. Če se nahajmo na lokaciji, kjer je svetlobnega onesnaženja manj, pa lahko v jasnih nočeh s teleskopom in tudi s prostim očesom opazujemo ozvezdja in glaksije.

Kako opremiti mesečev vrt?

Za mesečev vrt izberemo kotiček, kjer radi posedamo in je pogled v nebo čim boljši. Ključno je, da sedimo na čem udobnem, pomemben pa je tudi izbor rastlin. Najbolje se v mesečev vrt podajo rastline, ki so pisanolistne, srebrno sivkaste ali tiste z belimi oziroma svetlimi cvetovi. zelo dobrodošle so tudi rastline, ki dišijo v večernem času. 

Srečko Blas

Svetle rastline izberemo, ker pridejo v soju mesečine najbolje do izraza. Iz istega razloga naj bodo svetli tudi ostali dekorativni kosi vašega mesečevega vrta. Opremimo ga tudi z dišavnicami in aromatičnimi rastlinami, ki ob dotiku sprostijo svoje pomirjajoče vonjave.

Srečko Blas

Dobrodošle so tudi sveče in podobna dekorativna svetlobna telesa, vendar z njimi ne smemo pretiravati, saj lahko s tem zmanjšamo vidnost nočnega neba.

Srečko Blas

Ljudje zvečer zunanjo okolico začutimo na čisto drugačen način kot podnevi. Takrat vidimo le omejen spekter barv in kontrastov. Naši čuti se okrepijo in uskladijo s prizori, vonjavami in zvoki narave. Rastline z belimi listi se nam lahko ob večerih zazdijo sijoče.

Srečko Blas

Igra svetlobe in senc v mesečevem vrtu lahko ustvari mistično in spiritualno vzdušje. Oglašanje čričkov ali žabic, je najboljša glasba, ki se poda zraven.

V mesečevem vrtu je dobrodošel tudi zvok šumenja vode, ki pomirja in daje svežino. Vodna gladina pa bo vanj vnesla odsev lune. 

Bolj smo oddaljeni od mesta, lepši je lahko pogled v večerno nebo. Kateri kotiček nam za opazovanje najbolj ustreza, pa moramo ugotoviti sami.

Katere rastline so za mesečev vrt najbolj primerne?

Da bi opremili mesečev vrt, svojih rastlin ne rabite kar zamenjati z novimi, ampak se je treba kreiranja lotiti počasi. To je projekt, s katerim se lahko igramo postopoma. Rastline, ki se najbolje obnesejo v mesečevem vrtu, so na primer sivka, žajbelj, dihondra, moljevka, smilj, afriški smilj, pelin, zajčje uho, perowskia, hoste, razne trave in senecio od trajnic, oziroma polgrmov. 

Srečko Blas

Grmovnic je več pisanoslistnih kot tistih, ki imajo sive liste. Tu je na primer cela paleta sodobnih sort, ki jih še vedno ustvarjajo žnahtnitelji rastlin. Wajgelija, javorji, dreni, trdoleska, bršljan, pušpan, ilex so najbolj zastopane pisanolistne sorte. Med tiste z belimi cvetovi sodijo bele vrtnice, beli tobak, bela kozmeja, beli flox, lilije, drobnocvetni beli mleček, jasmin, medvejka, dojcija in bele hortenzije in druge.

Srečko Blas

Kar nekaj rastlin izmed naštetih tudi lepo diši. Za še dodatno razvajanje vonjskega čuta med omenjene rastline dobro dodati tudi dišavnice in aromatična zelišča kot so bazilika, melisa, meta, botanične pelargonije, roženkravt, rožmarin, šetraj in limonina trava. 

Srečko Blas

Moje izkušnje z mesečevim vrtom

Sam imam na svojem 'primorskem' vrtu zasejanih kar veliko sivolistnih in dišečih rastlin. Ob večerih na terasi in vrtu rad prižigam tudi dekorativne svetilke in dišeče sveče. Živim v bližini morja, ki je oddaljeno le 100 metrov, zaradi česar je šumenje vode v mojem vrtu stalno na repertoarju. 

Srečko Blas

Tudi večerno nebo že od otroštva zelo rad opazujem. Polna luna me fascinira. Zdi se mi, da je njena svetloba nekaj posebnega.V mesečini lune se zelo rad sprehajam po vrtu. V času mlaja opazujem ozvezdja in pri tem si pomagam tudi z mobilno aplikacijo, ki je kot neki navigacijski zemljevid in bogat opis našega zvezdnega obzorja. 

Srečko Blas

Rad opazujem tudi oblake na nočnem nebu. Na Primorskem se zaradi burje oblaki hitro premikajo. Če ob tem sveti polna luna, lahko nastane pravi spektakel podob, ki se ustvarijo na nebu. Sam lahko to opazujem ure in ure. Spomladi sem zelo užival tudi med opazovanjem luninega mrka. Ni se mi bilo težko prebuditi ob 4. uri zjutraj in z mesečevega vrta opazovati mrk, poslušati šum morja in petje jutranjih ptic.

Energije vesolja do nas prihajajo neprestano. V kakšni meri jih znamo in želimo absorbirati, manifestirati in s tem izboljšati naše življenje, pa je odvisno od nas. A to je že tema za kakšno drugo priložnost.

Srečko Blas

Tudi rastline črpajo energijo iz vesolja, ne samo iz zemlje preko vode in hranil. Vse so del kozmosa. Redno nam dajejo energijo in izboljšujejo atmosfero.

Kaj nam sporoča lunin koledar?

Sedaj, ko je vročina malo popustila in je padlo nekaj dežja, naše rastline počasi prihajajo k sebi. Redno zalivanje je seveda še vedno dobrodošlo.

Srečko Blas

Počasi se lahko tudi pripravimo, da jih obrežemo, pognojimo in oskrbimo ter jim s tem pomagamo, da si opomorejo po vročem in suhem poletju.

Vse rastline je pred jesenjo najbolje pregledati. Kupite pa lahko tudi katere od jesenskih rastlin in z njimi obogatite svoj vrt

V drugi polovici avgusta se že sadijo ali sejejo tudi jesenske zelenjadnice. Še posebej, če pade dež in se temperature nekoliko spustijo. Trenutno lahko sadimo brokoli, cvetačo in kitajsko zelje ter sejemo poletne solate, radič, endivijo, kolerabo, repo, črno redkev, motovilec, šinačo in blitvo. Za jesensko bero lahko posejemo tudi nizek fižol. 

Uredništvo

Luna je glede na koledar za sajenje in presajanje ugodna do torka, 9. avgusta. Polna luna, oziroma ščip nastopi v petek 12. avgusta ob 4.00 zjutraj. V prihajajočem vikendu bo luna ugodna za sajenje cvetnic in listovk. Za listovke bo primeren tudi del ponedeljka, torek in sreda zjutraj pa bosta najprimernejša za plodovke.

Četrtek in petek bosta idealna za korenovke. Naslednjo soboto pa luna narekuje počitek, ko lahko uživajmo in zvečer opazujemo zvezdno nebo. Kar pripravite si spisek želja, saj vsak utrinek šteje za eno. V nedeljo zjutraj bo ugodno za cvetnice, preostali del dneva pa za listovke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.