30. 7. 2022, 07:00

Kako skrbeti za vrt ob hudi suši? Pomagajte rastlinam, da se pripravijo na vroča in suha poletja, ki prihajajo

Srečko Blas/fotomontaža

Letošnje poletje je, kar se suše in vročine tiče, neizprosno. Redukcija vode, dolga obdobja brez dežja, veliki požari in rekordno visoke temperature so zemljo zelo prizadele in izčrpale. Treba se bo navaditi s tem živeti in temu prilagoditi tudi naše vrtnarjenje. Pripravil sem nasvete, kako to storiti.

Rastline letos doživljajo sušni šok, zraven pa še vročinskega. Zaustavila se je rast, cvetenje in tvorba plodov. Pridelek bo manjši, v takih razmerah pa se poveča tudi občutljivost za napad škodljivcev in bolezni. A dokler suša traja in vročina pripeka, pustimo rastline bolj pri miru. Seveda jih zalivajmo, a z obrezovanjem in čiščenjem počakajmo, da vročina mine in pade nekaj dežja.

Suhi deli zdaj delajo senca spodnjim delom rastlin in tlom in jih tako ščitijo. Tudi rane od rezanja zdaj niso dobrodošle. Rezna mesta so primerna vstopna točka za škodljivce in povzročitelje bolezni.

Najnujnejši nasveti, da bodo rastline preživele med sušo

"Zalivajmo zjutraj ali zvečer in ne po listih! Z vodo bodimo varčni."

Srečko Blas

Dokler vročina ne mine, nima smisla trošiti veliko vode, ker nad 30 stopinjami Celzija rastlina močno zmanjša črpanje vode, saj tako varčuje svojo energijo. Jaz jih zalivam le toliko, da bodo preživela do osvežitve.

Okopavajte tla po zalivanju!

Ne pustite, da se zaskorjijo in nastanejo razpoke, ker je tako izhlapevanje le še večje. Če še niste, še vedno lahko poskrbite za zastirko, ki preprečuje izhlapevanje in ščiti tla pred neposrednim soncem.

Srečko Blas

Če imate možnost, še lahko poskrbite za senčenje rastlin. Napnite mrežo, stare rjuhe ali velika prosojna platna nad rastline. Vrtičkarji se znajdemo.

Kaj pa rastline v loncih?

Rastline v loncih v najhujši vročini prestavite v polsenco ali senco. Sončna pripeka je letos res močna in malo je oblakov, ki bi nam bili v pomoč pri udarjanju sončnih žarkov po rastlinah. Meni je ožgalo kar nekaj rastlin, ki so sicer navajene na močno sonce. Letošnja posebnost vročinskih valov je, da so zelo dolgi.

Srečko Blas

Ko vročinski val traja nekaj dni in potem pride ohladitev, je to manjši šok za rastline. Letos pa sta bila najmanj dva dolga vročinska vala, ki sta trajala od 7 do 10 dni. In mogoče še ni konec. Ves avgust je še pred nami.

Dognojevanje naj bo preudarno

Ko bo najhuje mimo, pa bodo rastline potrebovale dobro porcijo gnojil, da še v jeseni dajo od sebe, kar se da in se potem pripravijo na zimski počitek. Odvisno seveda ali so enoletnice, dvoletnice ali trajnice.

Srečko Blas

A zdaj je, kar je in dobili smo lekcijo, da se pripravimo za naslednja leta, ker bodo taka poletja očitno postala naša stalnica. Znanje imamo, z malo volje, truda in razuma, pa bomo zmogli tudi to.

Kako pa se pripraviti na sušo in vročino za naslednja poletja?

O tem sem deloma že pisal v nekaj preteklih člankih. A zdaj poglejmo malo bolj podrobno. Slovenija ima različne pokrajine in v okrasne namene bomo lahko sadili več rastlin, ki so sedaj značilne za sredozemsko področje. Sivka, žajbelj, šetraj, rožmarin, nemški rožmarin, možine, agave in juke.

Srečko Blas

Mnogi jih že imate na svojem vrtu ali balkonu. Predvsem v mestih se je mikroklima spremenila in tudi vrtnarjenje že gre v to smer.

Srečko Blas

V bistvu se bomo morali prilagoditi in hkrati vrtnariti tako, da ublažimo vpliv klimatskih sprememb.

Srečko Blas
  • Saditi bo treba bolj gosto, da bodo rastline delale senco druga drugi in da bodo tla zaščitena pred sončno pripeko.
  • Zastirka je drugi nujni ukrep, da zaščitimo tla pred izhlapevanjem vode in sončno pripeko poleti.
  • Glavni problem poleti je in bo voda. Loviti bo treba deževnico v obdobjih, ko je je dovolj. 'Šterne' ali veliki rezervoarji bodo morali imeti svoj prostor na našem vrtu. Voda iz pipe niti ni najboljša za rastline in z njo bo seveda treba varčevati.

S pripravo primernih tal se lahko uspešno borimo proti suši

Peščena tla se najhitreje izsušijo, glinena počasneje. Vmesni tip rodovitna ilovica je v tem primeru najboljša zemlja. Peščenim dodamo veliko komposta in malo gline. Glinenim tlom pa dodamo kompost in fini kremenčev pesek.

Srečko Blas

Kar se tiče trate in travnikov, se bomo v poletnem času morali navaditi na rjavo in posušeno travo. Tudi prave sorte trav, ki bolje prenašajo sušo in sonce, bo treba sejati. Kositi jo bo treba manj in bolj visoko. Vsaj pet centimetrov ali višje. Tako trave same sebi delajo senco, zastirajo tla in pomembno je, da vsaj korenski sistemi trav preživijo vroče poletje. Ko vročina mine, pa bo trava spet ozelenela.

Srečko Blas

Senčenje rastlin bo nujen ukrep za zaščito rastlin v hudi vročini. V bistvu to lahko nekako združimo z zaščito proti toči. Ker ekstremni vremenski dogodki so in bodo vse bolj pogosti. Ko je vročina, so ob prehodu front rade razvijejo hude nevihte, veter in toča.

Katere rastline bo treba izbirati za vrtove v prihodnosti?

V bistvu se mnoge rastline, ki dobro prenašajo sušo in imajo rade sonce, že uporabljajo v hortikulturi in kakšno zanesljivo že imate na svojem vrtu, terasi ali balkonu. Po videzu lahko kaj hitro ugotovimo, katere rastline so to.

"Rastline z dlakavimi listi ali listi z voščeno prevleko, mesnati listi in stebla, globoke korenine, čebulnice in gomoljnice, ki imajo založne organe in tako dobro prenesejo sušna obdobja."

Omenil sem že nekaj rastlin, ki so značilne za Sredozemlje, a je tu še kar nekaj trpežnih rastlin, ki bodo na naših vrtovih zastopane vse bolj. To so rmani, perowskia, turški mak, akant, ameriški slamniki, bergenija, pelini, hermelike, netreski, sedumi, materina dušica, maslenice, volnati čišljak, bradate peruke ali irisi od trajnic.

Srečko Blas

Od trav so odporne atlaška bilnica, sinjezelena bilnica, morrowijev šaš, vednoživa ovsika, bodalice in sinjezelena smiljnica. Od grmovnic so proti suši zelo odporni brini, dreni, drobnocvetni hibiskusi, tamariska in oleandri, od dreves pa črni bor, hrast, gaber, jesen, lovor in določeni javorji. 

Srečko Blas

Želim vam, da zaradi suše ne bo prevelikega izpada pridelka in da se bodo okrasnice z vašo pomočjo po tem ekstremnem poletju še odele s svojo lepoto ter vas razveseljevale do zime in tudi naslednja leta.

Kaj pa veleva luna za prvi teden avgusta?

Prvi teden avgusta bo po luni še ugoden za presajanje. Ta hud vročinski val je mimo, dežja pa je bilo premalo. A vsaka kaplja je dobrodošla. Avgust bo očitno še vroč in suh, a upajmo, da bo vseeno malo več padavin, kot se ponavadi v avgustu dogaja.

Uredništvo

Ta vikend je dober za plodovke, v ponedeljek in torek počivajmo, saj po luni nista ugodna za nič. Sreda in četrtek sta ugodna dneva za plodovke, petek in sobota za cvetnice. Naslednja nedelja pa za listovke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.