Srečko Blas | 21. 7. 2022, 19:00

Ko dopustujete na morju, ne pozabite nabrati šopka ŽAJBLJA za spomin in uporabo

osebni arhiv Srečko Blas

Verjamem, da ima vsak pravi vrtičkar žajbelj na svojem vrtu, terasi ali balkonu. A žajbelj, ki raste divje po skalnatih, suhih in vetrovnih področjih Jadrana in Sredozemlja, vpija energijo močnega obmorskega sonca in uspeva z malo vode. Zato vsebuje več eteričnega olja ter aktivnih in zdravilnih snovi, in je čisto nekaj drugega kot tisti, ki je doma v kontinentalnem delu. 

Zdaj je glavni čas dopustov in mnogi izmed vas ste si za dopust izbrali Jadransko obalo sosednje Hrvaške ali drugega Sredozemlja, kjer je v naravi v izobilju žajblja, čisteca ali prave kadulje (Salvia officinalis), ki velja za kralja oziroma kraljico zdravilnih rastlin. Moj predlog je, da si na dopustu naberete šopek žajblja, ga posušite za jesen in zimo, ker je po moje to vsestransko zelišče, ki mora biti v vsakem domu.

osebni arhiv Srečko Blas

Žajbelj ni uporaben samo v zdravilne namene, ampak tudi v kulinariki in pri energijskem čiščenju prostorov. 

Kako je videti pravi žajbelj?

Žajbelj je mali vednozeleni polgrmiček. Grmiček ima več olesenelih stebel in kosmate zeleno sivkaste podolgovate liste. Cvetovi so nanizani v socvetje, modro vijolične barve. Moji sprehodi po naravi obalnega pasu so zame tudi botanične ekskurzije in raziskovanja, pa sem na svojih pomladanskih sprehodih naletel tudi na belo in roza cvetoče žajblje.

Srečko Blas

A to je le prilagoditev na ekstremne poletne razmere, da preživi poletje. Od lepih cvetov pa pričajo le posušena stebla socvetij. Zato ga nepoznavalci kar spregledajo, čeprav skoraj vsi poznajo njegovo zdravilnost in ga tudi uporabljajo. 

Srečko Blas

Žajbelj ima velik in močan zgodovinski pomen

Za časa faraonov in Rimljanov so to rastlino cenili in spoštovali kot božansko rastlino. Že samo ime SALVIA je izpeljano iz latinske besede SALVERE, kar pomeni rešiti, oziroma zdraviti. Rimljani so imeli pravi obred, ko so nabirali žajbelj.

"Pravijo, da se, kdor ima žajbelj na vrtu, ne more postarati."

Veljal je tudi za rastlino, ki povrne nesmrtnost. Glede na moj mladostni videz in počutje blizu abrahamovih let imajo mogoče prav. 

Srečko Blas

Za kaj vse je uporaben žajbelj?

Sveži ali posušeni listi so odlična začimba za mesne, fižolove in krompirjeve jedi. V zadnjem času je zelo priljubljen tudi kot dodatek testeninam. Hrani doda svoj karizmatični okus. Žajbelj je odličen antioksidant! Zavira staranje in znižuje tveganje za rakava obolenja.

Srečko Blas

Zdravilno učinkuje na celotno telo

Ureja potenje, pomaga pri sladkorni bolezni, revmatizmu in vnetih mandljih. Odličen je proti vnetju dlesni v ustni votlini. To lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Odkar živim na obali in vsak dan prežvečim en ali dva lista žajblja, nimam več težav z vnetimi dlesnimi. Niti trebuh me ne boli več, ker je žajbelj odličen za ves prebavni trakt.

"Žajbelj čisti kri! Odličen je za zdravljenje vnetij želodca, črevesja, jeter, žolčnika in mokril."

Srečko Blas

Žajbelj tudi pomirja, vrača apetit in celo spomin. Odličen je za kožo! V primeru pika žuželk samo podrgnite s svežim žajbljevim listom in pomaga. A ga morate imeti blizu, seveda. Celi rane in na koži deluje antibakterijsko, protiglivično in antiseptično. Za ženske je koristen proti menstrualnim težavam in v menopavzi.

Srečko Blas

Zdaj vam je verjetno jasno, zakaj je to prav božanska rastlina! Res malo je treba in greh je, če ste na dopustu na Jadranu, da si malega šopka vsestranskega žajblja ne bi odnesli domov. Tudi kot spominek za domače in prijatelje je to izvirno in praktično darilo. Predvsem pa kot nekaj osebnega in dobronamernega. 

Pozor! Uporaba žajblja mora biti zmerna in s premori

V zmernih količinah je žajbelj izredno zdravilen. A če ga uživamo preveč, na naše telo deluje toksično. Vsebuje t. i. 'tujon', ki v prevelikih količinah poškoduje naše osrednje živčevje.

"Pripravke iz žajblja uporabljajte okoli 3 tedne, potem naredite mesec premora."

Za otroke do 12. leta žajbelj ni priporočljiv. Lahko se uporablja za kožo, spiranje in grgranje, a v blagi obliki. Tudi nosečnice naj v času nosečnosti in dojenja ne uporabljajo žajblja. 

Srečko Blas

Kako si žajbelj shranimo in kako pripravimo? 

Nabrani žajbelj največkrat posušimo in uporabljamo suhega za čaj, kopeli, kreme in dodatek hrani. Dokler je svež, ga lahko damo v ekstra deviško olivno olje, kis, maslo, sol, med in celo sladkor. Lahko si naredite tinkturo, liker ali sirup.

Srečko Blas

Žajbelj doda vsemu temu svojo posebno noto žajbljeve arome in zdravilne učinkovine. Jaz si spomladi naredim veliko žajbljevega sirupa in likerja iz cvetov. Tudi posušim si cvetove za čaj. Cvetovi so prav tako zdravilni, a niso tako grenkega okusa kot listi. Največ pa uporabljam sveže liste, saj ga imam v izobilju celo leto.

Naredite si žajbljevo kadilo in očistite negativne energije iz svojih prostorov

Že od nekdaj je znano, da žajbljev dim čisti energije prostorov in vem, da mnogi to tudi prakticirate. Tudi jaz! V detajle tu ne bom šel, a delovanje čiščenja je povezano z višjimi energijami in našo energijo.

"Vse dokler imamo jasen in dober namen, bo čiščenje energij prostorov z žajbljem doseglo namen."

To lahko vsak opravlja na svoj način, ki mu najbolj ustreza. 

Srečko Blas

Ste vedeli?                                  

Angleži so znani po svojem vsakodnevnem ritualu 'čaj ob petih popoldan'. Do 16. stoletja so za to uporabljali žajbljev čaj. A ko so osvajali svet in odkrivali nove čaje, so žajbelj počasi izrinili kitajski in indijski čaji, ki vsebujejo tein. Očitno jim bolj paše okus, a zdravilnost teh čajev je daleč od žajblja. 

Srečko Blas

Kako bo delovala luna od 22. do 31. julija?

Te dni ima sicer glavno besedo sonce, ki z novim vročinskim valovi podira rekorde skoraj pa vsej Evropi! Očitno bodo trajali še ves drugi teden, do začetka avgusta. Kaj bo potem, bomo videli takrat. Na žalost je na obali že redukcija vode in omejitev uporabe vode za zalivanje vrtov. Zato blagor tistim, ki imajo 'šterne' in si shranjujejo deževnico za take primere. Verjetno bo to nujno za našo prihodnost. Loviti deževnico, ko je je dovolj in jo uporabiti, ko je suša.

Srečko Blas

Tudi luna ima svojo moč in od četrtka, 28. julija, ko nastopi prazna luna (mlaj), bo spet ugoden čas za presajanje po luni. A svetujem, da če ni nujno, počakate, da vročina mine.

Ta konec tedna in ponedeljek je ugoden za korenovke, torek in sreda za cvetnice, četrtek in petek za listovke. Zadnji konec tedna v juliju je primeren za plodovke, le nedelja popoldan malo za listovke. 

Lunin koledar od 22.7. do 29.7. 2022

Lunin koledar od 22.7. do 29.7. 2022

Metropolitan

Varujte se pred vročino in lepo skrbite za svoje rastline. Imejte lepo poletje in če ste na dopustu na morju, ne pozabite nabrati šopka žajblja!

Srečko Blas

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.