Srečko Blas | 14. 7. 2022, 19:00

Kako poskrbeti, da bo vaša 'urbana džungla' najlepše uspevala?

Srečko Blas

Urbane džungle so v zadnjih letih pri opremljanju stanovanj in poslovnih prostorov prava modna uspešnica. Družbena omrežja so polna fotografij in video posnetkov prekrasne domače 'urbane džungle'. Še tako lepo in krasno stanovanje brez nekaj rastlin ni pravi dom. 

"Rastline v stanovanju so pravzaprav naši družinski člani. Živijo, rastejo, se razvijajo, cvetijo skupaj z nami."

Pomagajo nam izboljšati zrak, delujejo pomirjajoče in antistresno, so nekaj naravnega na notranji strani zidov in najbolj hvaležen poslušalec, ko se nekomu želimo izpovedati, ne da zavija z očmi in nas poskuša utišati.

"Jaz ne znam z rastlinami. Meni se še kaktus posuši."

Ampak ... To je samo v glavi. Naše misli so naša moč. Zato razmišljajmo drugače in z malo truda boste kaj kmalu dobili 'zelene prste' in pravo veselje boste začutili, ko bodo vaše rastline naredile nov list, nov poganjek ali po dolgem času spet zacvetele. Z rastlinami je treba živeti in ni težko, predvsem pa je lepo!

Srečko Blas

Za vsak kotiček se rož'ca najde!

Stanovanja imajo različno osvetljene lokacije. Imamo temne, svetle in točke z močnim soncem. A za vsak prostor se z malo truda in poznavanja rastlina najde.

Za temne kotičke priporočam naslednje sobne rastline: zamije (Zamioculcas zamifolia), aspidistre (Aspidistra elatior), taščin jezik (Sanseveria), čopasto zelenčico (Clorophytum comosum), spatifil (Spathiphyllum), zmajevce (Dracaena), drevo življenja (Yucca) in sobne praproti. V primeru, da je pretemno, si lahko pomagamo z lučmi za rastline, ki svetijo s spektrom dnevne svetlobe. Tako jim pomagamo za lepšo rast.

Srečko Blas

Ta svetloba nima pozitivnega učinka samo na rastline, tudi na ljudi vpliva ugodno. To ne pomeni, da se zraven rastlin še mi nastavljamo tej svetlobi. Tako kot na rastline svetloba ugodno vpliva tudi na naše bivanje.

"Rastline v temnejših kotih so enostavne za vzgojo, ker uspevajo tako z manj svetlobe kot z manj zalivanja in dognojevanja."

Pravzaprav prenesejo obdobje krajše suše. Če gremo na dopust, nas bodo počakale lepe in sveže tudi, ko se vrnemo z dopusta, ne da jih kdo vmes zaliva. Rastejo počasi in zato jih imamo na istem mestu lahko dolgo. Seveda, če si ne zaželimo spremembe in jih prestavimo, da osvežimo in spremenimo ambient.

Srečko Blas

Za polsenčne kotičke našega stanovanja ...

... je izbira sobnih rastlin ogromna. Odločiti se moramo le ali želimo cvetoče, zelene ali pisanolistne sobne rastline, večje ali manjše, plezalke ali prostorastoče rastline.

Srečko Blas

Palme, dracene, aralije, monstere, difenbahije, sobni javor, aglonema, alokazija, drevoljub, orhideje, sobne vijolice, sobni bambus, avstralska vita, fikusi, aglonema, flamingovec, kala, kaladij ali angelska krila, kalateje, kijevke, klivija, kroton, ciperus in še mnogo drugih. Lahko jih naštevam v nedogled. Te rastline so za oskrbo bolj zahtevne.

"Potrebujejo dovolj zalivanja, dognojevanja, obrezovanja in čiščenja. Rade imajo rosenje, s tem je tudi zrak v prostoru boljši za nas."

Nekatere tudi hitro rastejo. Zato si jih tudi razmnožimo in te male rastline so, če nam delajo gnečo, izvrstno darilo za naše prijatelje ali sorodnike. Spodobi se, da če gremo k nekomu na obisk po dolgem času, da se nekaj pokloni. In rastlina, ki smo jo sami vzgojili, ima posebno vrednost in močan osebni pečat. 

Srečko Blas

Sončne lege so idealne za kakteje oziroma sukulente in kaktuse. Tem je sonce všeč. Ni jih treba in jih niti ne smemo preveč zalivati in dognojevati. Je pa možnost, če imamo veliko okno, da na istem mestu namestimo skupino rastlin, ki so sicer za polsenco.

"V skupini ena drugi delajo malo sence in tako ublažijo moč sonca, da jih ne ožge."

Srečko Blas

Tako sem se jaz odločil in naredil skupine rastlin pred velikimi okni. Ne samo, da učinkuje kot džungla, ampak je to prava umetniška slika in del narave v stanovanju. V bistvu sem rastline uporabil namesto zaves. Visoke lončnice v visokih posodah in skupaj ena zraven druge delujejo kot zelena zavesa. 

Zakaj je urbana džungla pozitivna za nas? 

Delo in življenje z rastlinami pomirja, razveseljuje in navdihuje z optimizmom. Zgoraj sem že omenil, da izboljšujejo in čistijo zrak v naših prostorih. So nekaj naravnega in živega v sicer trdem in sterilnem ambientu našega prostora. 

Srečko Blas

Kaj pa urbana džungla v poslovnih prostorih?

Bolj primeren izraz za ozelenitev poslovnih prostorov je 'zeleni ambient poslovnih prostorov'. V poslovnem svetu mora biti neki red in ustaljeni procesi, da posel in delo potekata uspešno in nemoteno. A rastline so vsekakor lahko del tega. V bistvu so zelo dobrodošle in iz lastnih izkušenj povem, da dovolj rastlin v pisarnah vpliva na uspešnost podjetja. Ko sem bil v Ljubljani, sem ozelenil in skrbel za rastline v določenih podjetjih.

Srečko Blas

"Ljudje, ki so takrat tam delali, so bili uspešni, prijazni, radi so delali, kolektivno so se razumeli in predvsem so se dobro počutili, ko so delali v družbi rastlin."

Podjetja najamejo osebnega vrtnarja ali cvetličarja, ki redno skrbi za njihove rastline. Ker skrb za rastline prepustijo strokovnjakom na tem področju, lahko sami ostanejo strokovnjaki na svojem področju. Če imate podjetje, ali delate v pisarni, potem zdaj zagotovo razmišljate, kakšne rastline imate v pisarni in doma.

 

Srečko Blas

Sicer je najbolje, da so te rastline na stalnem prostoru in jih le občasno obrnemo. Če pa imamo balkon, ki je zasenčen, ali vrt s primerno senco in osvetlitvijo ter znamo pravilno postaviti rastline, jih lahko postavimo na prosto od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Na obali imam okoli hiše vrt. Spomladi, ko je minejo zelo hladne noči, večino rastlin postavim na prosto.

"Nekatere v senco pod velik javor, kaktuse in sukulente pa na sočno lego, ker ljubijo sonce."

Srečko Blas

A to je treba narediti previdno! Da jih sonce ne ožge, to storim v času, ko je nekaj dni zapored bolj oblačno. Poskrbim tudi, da ne stojijo v vodi, če dežuje, in da so poleti v vročih dneh dovolj zalite. Tudi rosim jih redno. In v tem času se mi zelo lepo razvijejo za zimski čas, ko jih spet postavim v notranji prostor.

Kaj pa nam sporoča luna za dneve od 15. do 24. julija?

Poletje se bliža vrhuncu. V sredo ponoči smo imeli največjo superluno letos v znamenju kozoroga. Tako da se je končalo obdobje za presajanje, ugodno po luni. Mimo pa je tudi prvi vročinski val letos. Bil je vroč in dolg. Zdaj smo bili nekaj dni deležni bolj primernih temperatur in nekaj padavin, kar je bilo ugodno za nas in naše rastline. A na vidiku je že nov vročinski val v tednu, ki prihaja. Tako da bo potrebno zalivanje v večernih ali jutranjih urah.

Uredništvo/fotomontaža

Ta konec tedna je dober za cvetnice. Od ponedeljka do četrtka je čas za listnate rastline, četrtek za plod. Petek dopoldan počivajmo, popoldne je med 14. in 15. uro še ugodno za plod, od 15.30 dalje pa za listavke. Sobota zjutraj do 10. ure je čas za plodovke, po 15.30 pa nastopi za korenovke, za katere bo ugodna tudi nedelja.

Veselo in uspešno vrtnarjenje želim vsem! Tistim, ki ste na dopustu, pa da ga preživite kar se da lepo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.