Š. T. | 25. 3. 2023, 07:00

Šestdeset minut, ki lahko spremenijo svet: bodite odgovorni in ugasnite luči

Profimedia/fotomontaža

Pridružite se prizadevanjem za reševanje perečih okoljskih problemov in za ohranitev planeta v akciji Ura za Zemljo.

Svetovni sklad za naravo (WWF) že šestnajsto leto poziva vse prebivalce sveta, mesta, podjetja in ustanove, da se pridružijo največji svetovni okoljski pobudi, ki se imenuje Ura za Zemljo. Akcija se je začela leta 2007, ko so prvič po vsem svetu za eno uro ugasnili luči. Lani je v akciji sodelovalo že 187 držav in milijoni državljanov po vsem svetu.

Tudi letos je zadnja sobota v marcu (25. 3.) namenjena tej akciji, WWF poziva ljudi, da se pridružijo letošnji akciji s 60-minutno izklopitvijo javne in dekorativne razsvetljave. Ob 20.30 naj bi po svetu ugasnili luči za eno uro in pokazali, da so prizadevanja za ohranitev Zemlje vredna truda.

Gre za simbolično dejanje, vendar je Ura za Zemljo ena največjih svetovnih okoljskih akcij, pobudnik je Svetovni sklad za naravo. To je mednarodna nevladna organizacija, ustanovljena leta 1961, ki deluje na področju ohranjanja divjine in zmanjševanja človekovega vpliva na okolje.

Profimedia

Namen je opozarjati na okoljske težave, ki so iz desetletja v desetletje hujše, in na globalno onesnaževanje, ter ob tem združiti svetovno javnost za en cilj. Ena ura, ki jo preživimo v temi, lahko služi kot opomin, da moramo zagotoviti trajnostno prihodnost našega planeta.

V podporo akciji luči ugasnejo tudi na številnih znamenitostih po svetu, od pariškega Eifflovega stolpa, rimskega Koloseja, berlinskih Brandenburških vrat, londonskega Big Bena pa do recimo newyorškega Empire State Buildinga. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WWF International (@wwf)

Vsako dejanje šteje

"Za hrano, vodo in čist zrak potrebujemo naravo. Za skrb za naravo pa potrebujemo ljudi, kot ste vi, da se združijo ... Pridružite se nam in podarite uro za Zemljo tako, da 60 minut počnete nekaj - karkoli - pozitivnega za naš planet. Skupaj lahko navdihnemo svet, da bodo štele tudi vse druge ure," so zapisali pri WWF.

Akcija je širša in ne gre samo za ugašanje luči, kar je verjetno najbolj vidna (vizualna) posledica, temveč WWF ljudi poziva, da si vzamejo eno uro in pospravijo smeti v svojem kraju, si pripravijo trajnostni obrok, se sprehodijo v naravi, predvsem pa širijo idejo.

Ena ura v dnevu ali tednu je lahko le kaplja v morju, toda predstavljajte si, da bi v tej uri navdihnili milijone ljudi, da bi ukrepali za naš planet, prisilili milijone ljudi, da bi bili bolj pozorni na dogajanje okoli sebe in v naravi ter spomnili, da ura tiktaka in da ni časa za omahovanje. To je namen te akcije ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.