A. B. | 9. 10. 2022, 20:57

Središča že dišijo po kostanjih, a ne zaužijte jih preveč: lahko se celo zredite

P.M./fotomontaža

Najbolj priljubljena jesenska poslastica v mnogih vzbudi željo po tem, da bi si ga privoščili večkrat tedensko ali celo večkrat na dan. A zavedati se morate, da na vaše telo nima vedno dobrega vpliva. 

Zakaj si ne bi ob večerih privoščili pečen kostanj, ki si ga pripravite sami ali pa se ponj odpravite do najbližjega peka? Minka Gantar, svetovalka za zdravo prehrano je že pred časom opozorila, da kostanj v telesu sprosti enako reakcijo, kot če bi jedli kuhar krompir, a opozarja: "Če jeste za večerjo samo kostanj, se boste zredili," je povedala za spletni medij mojaleta.si.

Kostanj je zdrav, a v mejah normale

Navadni kostanj lahko ima številne zdrave učinke na naše telo, tudi nabiranje je lahko za nas odlična rekreacija. Po navedbah Gantarjeve namreč vsebuje kalij, s pomočjo katerega niža naš pritisk in vzpodbuja odvajanje vode iz telesa.

P.M.

Vsebuje tudi vitamina B6 in ostale vitamine skupine B, zaradi katerih imamo več energije in se tudi v splošnem dobro počutimo. Na višanje imunskega sistema ob zaužitju in hkrati nižanje bolečine v mišicah in sklepih vplivajo mangan in magnezij ter vitamina A in C. 

A kljub temu ni tako zdrav, kot si mislimo. Zaradi njega lahko pridobimo kilogram ali dva, saj predstavlja pravo "kalorijsko bombo". 

Namesto pečenega, raje kuhan kostanj

"Kostanj ima sicer precej kalorij, a hkrati tudi odlično mineralno sestavo. Tako ima sto gramov pečenega kostanja v povprečju 245 kalorij, kuhan kostanj pa precej manj. Ta ima okoli 170 kalorij," so zapisali na spletnem portalu Vizita.si. Zato pečen kostanj zaužijte le ob redkih priložnostih in si raje privoščite kuhanega. 

Namig: bi si želeli zmanjšati glikemični indeks kostanja (glikemični indeks kostanja je kar 65)? Ob njem si privoščite mlečni napitek ali jogurt! Tako boste vnos sladkorja v svoje telo kar razpolovili. 

Kam po merico kostanja v središčih po Sloveniji?

Za malo merico kostanja boste na ljubljanskem Prešernovem trgu oziroma na kraju, kjer se ta stika s Petkovškovim nabrežjem, odšteli 3,5 evre, za veliko 4,5 evra. Poleg teh dveh meric lahko za 12 evrov pri njih dobite tudi 'maxi merico' oziroma družinsko. Kostanje pečejo tudi na Slovenski cesti med Namo in Konzorcijem, kjer je cena male merice 2,5 evra. Tako boste lahko prihranili cel evro.

P.M.

Na celjski stojnici med znamenito slaščičarno Zvezda in tržnico boste za škrnicelj vročega kostanja plačali 4 evre, medtem ko je cena v Mariboru za nekaj evrov višja. Na Trgu svobode cenik navaja, da je cena za 1/4 litra 3,5 evra, 6 evrov pa je treba odšteti za pol litra. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.