I. D. | 12. 7. 2022, 14:34

Ste vedeli, da človeški urin pomaga nekaterim morskim organizmom?

Profimedia

Podvodni travniki so ogroženi po vsem svetu. Ekologi so odkrili nepričakovano rešitev.

Pešajočo morsko travo poskušajo rešiti s presajanjem na opustošena mesta, a jih hitro pokosijo nenasitne morske krave in ribe. Zato takšni travniki rastejo le počasi, pogosto sploh ne preživijo. To še posebej drži za s hranili revna morska tla ob Floridi

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roam The Ocean (@roamtheocean)

Da bi jih zaščitili in jim omogočili dober štart, podvodni vrtnarji uporabljajo sintetična gnojila. A tamkajšnji biogeokemik Patrick Inglett je s sodelavci našel nepričakovano snov, ki lahko pomaga pri rasti: kristaliziran človeški urin.

Profimedia

Umetna gnojila namreč na dolgi rok prav tako povzročajo težave. Ko se razgradijo, se z njimi hranijo alge, ki razbohotene zasenčijo morsko travo in ji jemljejo za rast nujno svetlobo. Ko alge porabijo vsa hranila, umrejo in se začnejo razkrajati. Posledično v vodi ni dovolj kisika za mlado travo.

Inglett je ugotovil, da lahko ta začaran krog prekine s struvitom, spojino, ki nastane v človeških odplakah. Kristali struvita so bogati z amonijakom, magnezijem in fosforjem, hkrati se zelo počasi raztapljajo.

V laboratoriju so zato pripravili dva velika akvarija z morsko travo, v enega so dodali struvit, v drugega sintetično gnojilo.

Po 60 dneh je imela trava v akvariju s struvitom petkrat več poganjkov kot tista v akvariju z umetnim gnojilom.

V akvarijih s struvitom je bilo tudi manj hranil, raztopljenih v vodi, kar pomeni manjše onesnaženje zaradi gnojenja. Po devetih mesecih je bila morska trava na struvitu bistveno večja od trave v sosednjem akvariju, kar kaže, da kristali človeškega urina hranila sproščajo počasi in zelo dolgo.

Rachel Austin, University of Western Australia

Struvit se sicer v Evropi že nekaj časa uporablja v kmetijstvu, pridobiva se predvsem iz živalskega urina z namenom zmanjšanja onesnaženja z odpadnimi vodami in odvisnosti od fosforja, nakopanega v rudnikih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.