A. Ko. | 27. 5. 2022, 08:15

''Dovolj je! Uničenih je že 80 % dna Jadranskega morja!'' opozarjajo hrvaški živalovarstveniki

Profimedia/fotomontaža
''Dovolj je! Uničenih je že 80 % dna Jadranskega morja!'' opozarjajo hrvaški živalovarstveniki (foto: Profimedia/fotomontaža)

Večina dna Jadranskega morja je povsem opustošena, opozarjajo hrvaški ljubitelji narave in zahtevajo prepoved uveljavljene agresivne prakse ribarjenja.

Ribolov z vlečno mrežo, t. i. kočarjenje, je daleč najbolj produktiven, a ni povsem brez posledic. Na ta način brez selekcije 'očisti' morsko dno, ki je že povsem opustošeno, življenje pa na robu obstoja.

Na to zadnje čase zelo na glas opozarjajo tudi hrvaški živalovarstveniki, 'Prijatelji životinja', ki zahtevajo popolno prepoved kočarjenja.

Pri tem se sklicujejo na raziskavo, ki je pokazala izjemno opustošenje dna Jadranskega morja. 

Po njihovih podatkih kar 95 % škode morskemu ekosistemu po vsem svetu povzroča prav ta agresiven način ribolova, ki je popolnoma nespoštljiv do narave. Vsak dan se na ta način ubije na milijone morskih bitij, poleg tega pa ima opustošeno morsko dno tudi večje ekološke posledice.

Opozarjajo, da oživitev Jadrana ni mogoča, dokler bo v uporabi kočarjenje.

Pravijo, da trenutna zakonska regulativa ne deluje, saj mnogi lovijo na prepovedanih in celo zaščitenih območjih. 

Nekaj razlogov, zakaj je treba kočarjenje popolnoma prepovedati

  • Vpliv na segrevanje planeta. S tem, ko mreže uničujejo morsko dno, od tam v ozračje uide ogromno oglikovega dioksida.

Po podatkih omenjene organizacije ta ribolov izpusti toliko ogljikovega dioksida kot celotna letalska industrija.

  • Kislost oceana. Zaradi omenjenega ogljikovega dioksida se povečuje kislost oceanov, ki ima velik neposreden vpliv na biotsko raznovrstnost.
  • Neselektivnost. Mreže neselektivno poberejo tudi živa bitja, ki jih ne uporabijo. V zadnjih 65 letih kočarjenja je na ta način končalo 400 milijonov ton 'neuporabnih' živali.
Profimedia
  • Siromašenje morskega dna. Poleg živali kočarjenje morskemu dnu vzame tudi številne alge, morske trave ... Vse to ima v morju svojo nalogo. Po ocenah je na ta način uničenih 80 % morskega dna na Jadranu!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.