26. 5. 2022, 09:30

Žensko, ki je zastrupljala pse v Šiški, dobili pri dejanju

Profimedia

Pasji skrbniki v Šiški že dlje časa opozarjajo, da sprehajanje njihovih psov tam ni več varno. Njihove ljubljenčke naj bi ogrožale strupene vabe. Za vsaj del njih so našli krivca.

Da ne gre zgolj za predvidevanja, je postalo jasno, ko so žensko dobili pri dejanju in nemudoma poklicali policijo. Ta se je po poročanju Ljubljana info odzvala zelo hitro in na kraj prišla v desetih minutah. Odkrili so kršitev in ženski napisali kazen – 80 evrov.

Kazen se zdi precej nizka za grozodejstva, ki jih je ženska počela.

Na travniku v Zgornji Šiški, kjer je vsako popoldne polno pasjih skrbnikov, ki sprehajajo svoje ljubljenčke, so se začele pojavljati sumljive vabe. Izkazalo se je, da je v njih skrita žica. Če pes to požre, lahko sledijo hude poškodbe organov – če se žica že prej kje ne zatakne.

Na tem območju (gre za območje okoli telovadnice osnovne šole Valentin Vodnik na Adamičevi ulici) sicer že dlje časa opozarjajo, da imeti psa ni varno. V preteklosti so se psi že zastrupili z vabami, ki naj bi jih nastavljali okoliški prebivalci.

To pa ni osamljen primer, strupene vabe se občasno pojavljajo po vsej Sloveniji, pred nekaj meseci so se s težavo soočali v Celju.

Dobro je vedeti, kaj morate storite, če sumite, da je vaš pes pojedel sumljivo vabo.

Posledice so seveda odvisne od vrste 'strupa'. V omenjenem primeru je bila nastavljena žica, ki psa poškoduje. Večkrat pa ljudje vabe dejansko zastrupijo s strupi za glodavce in škodljivce. Zgodi se, da do zastrupitve pride nenamerno, ker so ti strupi neprimerno nameščeni.

vedno na povodcu in izven svojega doma nadzorujete, kaj poje

Bodite pozorni, če se pes po sprehodu obnaša nenavadno. Včasih se znaki zastrupitve pokažejo takoj, drugič šele čez nekaj ur ali celo dni.

''Znaki, ki nakazujejo zastrupitev, so lahko neješčnost, otožnost, slabotnost. Pojavijo se lahko tudi notranje krvavitve (v prsni koš ali trebušno votlino), ali pa krvavitve iz manjših ranic. Zaradi primesi krvi je iztrebek črno obarvan. Prisoten je možen tudi kašelj in oteženo dihanje. Zaradi motenj v strjevanju krvi so možne krvavitve iz manjših ran, nosu ali dlesni (če je pes v času menjave zob)."

Nekateri strupi povzročajo živčne težave, ki se kažejo kot nekoordiniranost, epileptični napadi in težave s srcem,'' so zapisali na Mr. Pet.si.

Svetujejo, da če od zaužitja substance ni minilo več kot 2 uri, poskušate pri psih izzvati bruhanje. Če je minilo več časa,  z brizgo psu v gobec lahko vbrizgate raztopino aktivnega oglja, ki zmanjšuje pretok strupa iz prebavil v krvni obtok. V vsakem primeru pa čim prej do veterinarja!   

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec