N. V. | 19. 1. 2024, 07:00

Ta pozabljena rastlina je najbolj zdravilna na svetu, čisti in obnavlja celotno telo! (Raste pa pri nas)

Profimedia

Uradna mednarodna raziskava je to listnato zeleno rastlino razglasila za trenutno najbolj zdravilno rastlino na planetu.

Vodna kreša (lat. Nasturtium officinale) je skromna, a zelo dragocena rastlina. O njeni hranilni vrednosti govori podatek, da vsebuje več železa kot špinača in več vitamina C kot limone in pomaranče.

Njena uporaba sega v daljno zgodovino

Mnoga stara ljudstva so vodno krešo uporabljala v prehrani in zdravljenju zdravstvenih težav. Hipokrat je cenil to rastlino in jo priporočal za zdravljenje pljuč, zobobola, bolezni grla, golše in hripavosti. Med starimi Grki, Egipčani in Rimljani je bila poznana kot močno sredstvo za povrnitev energije. Egiptovski faraoni so svojim sužnjem naročili, naj dnevno pijejo sok vodne kreše, da bi ohranili moč in s tem produktivnost.

Pijte sok vodne kreše – telo vam bo hvaležno.

Pijte sok vodne kreše – telo vam bo hvaležno.

Profimedia

Najbolj zdravilna rastlina na planetu

Zdaj je uradna mednarodna raziskava to listnato zeleno rastlino razglasila za trenutno najbolj zdravilno rastlino na planetu, torej živilo številka ena. V nedavni raziskavi so namreč ugotovili, da vodna kreša ustavlja in zmanjšuje oksidativni stres ter čisti kri, spodbuja tek in telo očisti toksinov.

Sok vodne kreše

Veliko ljudi pije sok vodne kreše zelo pogosto, priporočljiva doza pa je sicer en kozarec na nekaj dni, saj se lahko pojavijo neželeni učinki. Pijte ga razredčenega z vodo v razmerju 1 : 5.

Liste vodne kreše zdrobite in jih pomešajte z alkoholom.

Liste vodne kreše zdrobite in jih pomešajte z alkoholom.

Profimedia

Sok vodne kreše se lahko uporablja tudi lokalno (zunanje), za zdravljenje katere koli kožne bolezni in stanja las. Samo vtrite sok na prizadeta mesta ali uporabite sok kot obkladek in lahko se rešite problemov z izpadanjem las in številnih težav s kožo.

Za obloge iz vodne kreše zdrobite majhne lističe te rastline in jih pomešajte z alkoholom, nato mešanico nanesite na kritična mesta in ovijte s povojem. Obkladek pustite delovati nekaj ur, nato ga odstranite in predel sperite s hladno vodo, priporočajo na portalu Krstarica.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel