A. Ko. | 23. 9. 2022, 18:34

10 najbolj atletskih pasem psov

Profimedia
10 najbolj atletskih pasem psov (foto: Profimedia)

Vsi psi potrebujejo fizično aktivnost, niso pa vsi enako dobri atleti. Tisti, ki spadajo med bolj atletske pasme, so lahko odličen sopotnik pri takšnih in drugačnih športnih podvigih. 

Lestvic, ki določajo, katere so najbolj atletske pasme, je več in se tudi malo razlikujejo med seboj. Mi smo izbrali 10 pasem, ki so priljubljene tudi v našem prostoru in so po mnenju strokovnjakov najbolj atletski predstavniki. Vsekakor pa bi se lahko na lestvico uvrstila še kakšna druga pasma.

  • Dalmatinec

Veljajo za zvesto, ubogljivo in delavno pasmo, zato bi si težko zamislili boljšega tekaškega spremljevalca. Zelo radi so zunaj in zelo radi so zaposleni.

  • Veliki angleški hrt

Ti nežni psi so najhitrejši na svetu, pri teku na kratke razdalje lahko tečejo tudi 70 km/uro. Prav zato so jih in jih ponekod še uporabljajo za pasje dirke, katerih rezultat je ogromno poškodovanih in zavrženih predstavnikov. Imajo močan lovski nagon, zato ne pozabite na povodec.

  • Sibirski haski

Morda na prvi pogled to skrivajo, toda pod košato dlako se skriva zelo vzdržljivo in močno telo. Imajo ogromno energije, zato potrebujejo človeka, s katerim jo bosta skupaj 'pokurila'.

  • Nemški ovčar

Že dolga leta najbolj priljubljen pes v Sloveniji je zvest, zelo inteligenten, zaščitniški in z ogromno energije. Od malega potrebujejo dosledno vzgojo in veliko fizične aktivnosti.

Profimedia

  • Jack Russel terier

Lahko bi mu rekli tudi mala energijska bombica, kajti večino predstavnikov razganja od energije. Svoja čustva zelo radi pokažejo tudi z vokaliziranjem. Ta lovski pes se ničesar ne boji (vsaj zdi se tako) in obožuje gibanje. Brez njega se bodo hitro razvile vedenjske težave.

  • Borderski ovčar

V zadnjem času pri nas izjemno priljubljen borderski ovčar ali Border Collie je delovni pes z visoko stopnjo energije. Sprehod ali dva na dan mu vsekakor ne bosta zadosti. Če ga ne boste fizično utrudili, lahko postane depresiven in začne uničevati stvari.

Profimedia

  • Madžarska vižla

Še en predstavnik, ki je zaradi svoje elegance in prepoznavnega rdečkastega kožuha zelo priljubljen. Žal tudi pri ljudeh, ki ne znajo zadostiti njegovim potrebam. Skoraj ga ni športa, ki ga vižle ne bi obvladale. Imajo toliko energije, da bodo oni utrudili vas in ne obratno.

  • Labradorec

Ta čudovit družinski pes je res vsestranki sopotnik, ki ga boste brez težav vzeli s seboj v hribe ali na pohod. Pravzaprav to zelo potrebuje, saj ob nezadostni fizični aktivnosti ta inteligentni pes hitro začne uničevati stvari.

Profimedia

  • Weimarski ptičar (Weimaranec)

Weimaranec je atlet v pravem pomenu besede, že na prvi pogled to izžareva. Obožuje odprte prostore, kjer se lahko zdivja in je odličen partner pri teku po kakršnemkoli terenu. Vročina jih prizadene manj kot kakšnega drugega pasjega predstavnika, kljub temu pa poleti z aktivnostjo ne pretiravajte.

  • Rodezijski grebenar

Tudi rodezijski grebenar dobro prenaša temperaturne spremembe, kar morda izhaja iz zgodovine, ustvarjen je bil namreč za lov na leve v Afriki. Ta odporna pasma ima veliko energije in potrebuje ob sebi zelo aktivnega človeka. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.