A. Ko. | 5. 10. 2022, 13:35

Razkrivamo, katera pasma psa je najprimernejša, če živite v bloku

Profimedia

Tako radi bi imeli psa, pa živite v bloku, kjer se skozi stene sliši skoraj vse? Morda pa bo prava izbira pes, ki je po svoji naravi bolj tih.

Bivanje v hiši z velikim vrtom pušča odprte možnosti za kakršnegakoli pasjega ljubljenčka, pri bivanju v večstanovanjski stavbi pa ni tako. Pes, ki stalno laja, bo hitro deležen kritik sosedov in najmanj, kar si želite je, da bi vašega psa grdo gledali.  

Zakaj pes sploh laja? Zaradi vznemirjenosti, tesnobe, dolgočasja.

In to so samo trije od nešteto možnih vzrokov. Lajanje in vokaliziranje je njihova naravna oblika komunikacije. Če pes začne pretirano lajati, je naloga lastnika, da najde vzrok za to. Psi, ki malo lajajo, so običajno samozavestni in se v svojem okolju počutijo sproščeno ter varno.

Obstajajo pasme, ki so bolj, in tiste, ki so manj vokalne že po svoji naravi. Izbrali smo 10 pasem, ki spadajo med bolj tihe, in ne bodo trn v peti vašega občutljivega soseda.

1. Afganistanski hrt

Afganistanski hrt je v odnosu do drugih tih in samozavesten, do najljubšega človeka pa igriv, čustven in zvest. Čeprav so precej energični, svoje energije ne bodo sproščali z lajanjem.

2. Akita Inu

Predstavniki akit bodo lajali le tedaj, ko vas bodo želeli opozoriti na nevarnost. So zelo zvesti, a vez zgradijo le z nekaj najljubšimi ljudmi.

Profimedia

3. Basenji

Ste že slišali za psa, ki ne zna lajati, zna pa jodlati? Imenuje se basenji. Ta pasma ni glasna, vsekakor pa tudi ni zelo tiha. Čeprav ne laja, spušča jodlanju podobne zvoke.

4. Čoč čov

Že na pogled zelo posebna pasma s košatim kožuhom in modrim jezikom je idealna izbira, če želite tihega pasjega spremljevalca. Zalajali bodo samo, ko bodo zavohali nevarnost, pa še takrat ne zelo intenzivno.

Profimedia

5. Veliki angleški hrt (Greyhound)

Ta elegantna pasma potrebuje veliko gibanja, a ko potroši energijo, si bo z veseljem z vami delila kavč. Spada v sam vrh najbolj tihih pasem psov.

6. Novofundlandec

Tudi za novofundlandca lajanje ni tipično, razen takrat, ko vas bo želel na nekaj opozoriti. To so nežni velikani, ki potrebujejo veliko gibanja.

Profimedia

7. Bernardinec

Ta zvesta in ljubeča pasma rada ugaja svojemu človeku, lajanje pa ni njihov zaščitni znak. Hitro se znajo zamotiti, zato bosta pri šolanju potrebni doslednost in vztrajnost.

8. Shiba Inu

Tih pes, ki je v odnosu do tujcev zadržan, svoji družini pa neizmerno predan. Njihova neodvisna narava zahteva vztrajno in dosledno vzgojo.

Profimedia

9. Mali angleški hrt (Whippet)

Še eden iz družine hrtov, ki velja za tihega psa. Pa tudi trmastega, rahlo zadržanega do tujcev in zelo igrivega do svoje družine.

10. Nemška doga

Čeprav je to ena največjih pasem psov, bo v majhnem stanovanju lahko mnogo manj moteča kot kakšen majhen in glasen pes. Za lajanje morajo imeti dober razlog. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.