A. Ko. | 20. 3. 2023, 11:38

8 zanimivih dejstev, ki jih o žabah še niste vedeli

Profimedia

V Sloveniji živi 13 različnih vrst žab in prav vse veljajo za ogrožene in zavarovane. Prepovedano jih je ubijati, zastrupljati in uničevati njihova bivališča. 

Žabe v Sloveniji se delijo na kolutojezičnice (urhi), krastače (navadna in zelena), česnovke, rege, rjave žabe (sekulja, plavček, rosnica in laška žaba) ter zelene žabe (debeloglavka, zelena in pisana žaba). Vse so uvrščene na rdeči seznam.

Žabe veljajo za živali, ki zelo čutijo okolje, vsakršne spremembe in se temu prilagajajo (žabe v Černobilu so se po nesreči močno spremenile). Veliko zanimivosti o 'slovenskih' žabah so delili na spletni strani Pomagajmo žabicam:

  • Zelene krastače spadajo med ene najbolj prilagodljivih in odpornih žab. Do živega jim ne pridejo niti vročina, izsušitev ali slana voda. Pri nas niso prav pogoste, so pa razširjene po vsej Sloveniji. Živijo lahko tudi več kot 20 let.
  • Med najbolj ogrožene spadajo laške žabe, ki pri nas živijo samo na širšem območju Vipavske doline ter v dolini reke Branice. ʺSlovenske populacije pa so najpomembnejše v Evropi za dolgoročno preživetje te vrste,ʺ so zapisali na omenjeni spletni strani.

  • Najbolj glasna žaba pri nas ni tudi največja. Prav obratno, čeprav meri zelena rega le 3 do 5 centimetrov, proizvaja najbolj glasne zvoke. Spada med drevesne žabe, najbolje se počuti skriva v grmovju ali krošnjah dreves.
  • Drugo ime za plavčka je barjanska žaba (pri nas sicer precej redek predstavnik) in njegova značilnost je, da se v paritvenem obdobju za dva ali tri dni obarvajo v modro barvo.

Profimedia

 

  • Za sekulje bi lahko zapisali tudi, da so 'gorske žabe'. Pri nas jih najdemo v alpskem svetu vse do 2000 metrov nadmorske višine. Prisotna je tudi drugod, le na Primorskem je ne boste opazili. Do mrestišč se selijo v velikih množicah.
  • Življenjski krog žab je zelo zanimiv. Iz oplojenih jajčec se razvijejo paglavci, ki dihajo z zunanjimi škrgami. Ko pa se iz paglavca pripravlja razvoj male žabice, te škrge zakrnijo, razvijejo pa se pljuča.
  • Žabe imajo zelo krhke zobe, zato svoj plen pojedo v enem samem kosu. Njihova hrana so povečini polži in žuželke.

 

Profimedia

  • Žabe so ogrožene zaradi več dejavnikov. Njihov naravni habitat izginja (izsuševanje mokrišč), velik dejavnik je tudi cesta in onesnaževanje (pesticidi). Ponekod v tem času zapirajo ceste, da jim omogočijo varen prehod do mrestišč. Poleg tega pa ne sodijo med najbolj priljubljene živali, čeprav je njihova vloga ogromna. Uravnavajo namreč številčnost žuželk. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.