A. Ko. | 8. 6. 2022, 18:10

Bodo kmetje v TEJ državi kot prvi plačevali za riganje svojih ovc?

Profimedia

Velika kmetijska izvoznica je objavila osnutek načrta za določitev cen za t.i. kmetijske emisije. Sem spada predvsem riganje ovc in goveda.

Nova Zelandija bo - če bo načrt sprejet, kar bo znano decembra - kmetom zaračunala riganje njihovih ovc in goveda. Pri tem se namreč v ozračje sprošča veliko toplogrednih plinov, ki imajo velik vpliv na globalno segrevanje.

Če bo predlog sprejet, bo Nova Zelandija postala prva država na svetu, ki bo kmete prisilila k plačevanju za emisije, ki jih povzročijo njihove živali.

Nova Zelandija ima, kot poroča Reuters, 5 milijonov prebivalcev, še enkrat toliko goveda in 26 milijonov ovc. Za skoraj polovico njihovih skupnih emisij toplogrednih plinov je odgovorno kmetijstvo. Predvsem metan, ki se sprošča, ko živali rigajo in spuščajo vetrove.

Ker se je vlada zavezala k boju proti podnebnim spremembam, je neizogibno, da se problema ne loti tam, od koder izvira.

Po tem osnutku bodo kmetije za emisije začeli plačevati čez tri leta, leta 2025.

Plini, ki naredijo okolju več škode, se bodo plačevali dražje. Prihodke, ki jih bodo iz tega naslova dobili, bo država vložila v raziskave, razvoj in svetovalne storitve za kmete. Kmetom, ki bodo emisije s spremembo prehrane svojih živali zmanjšali, pa bodo namenjene posebne subvencije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.