A. Ko. | 20. 5. 2022, 19:00

Bodo krzneni izdelki kmalu stvar preteklosti?

Profimedia/fotomontaža

Krznene farme in gojenje živali za krzno so že dolgo stvar, ki jo živalovarstveniki na vse pretege skušajo izkoreniniti. V tem tednu so naredili korak naprej.

Organizacija Eurogroup for Animals je s svojimi člani in drugimi organizacijami pričela z zbiranjem podpisov za evropsko državljansko pobudo (ECI) Za Evropo brez krzna. Za dokončno odpravo krzna v Evropi bodo morali v enem letu zbrati milijon podpisov.

Pobuda poziva Evropsko unijo k prepovedi reje živali za krzno in prodaji izdelkov iz gojenega krzna. To opisujejo kot ''neetično, nevarno in ne trajnostno''.

Kletke na eni izmed farm minkov

Kletke na eni izmed farm minkov

Profimedia

Kot so zapisali na DZZŽ Ljubljana:

''To je naša priložnost, da končamo neetično, nevarno in netrajnostno gojenje krzna!''

Pri tem organizacije poudarjajo, da na krznenih farmah ni mogoče zadovoljiti zapletenih vedenjskih potreb divjih živali; da te farme predstavljajo tveganje za zdravje živali in ljudi ter nenazadnje, da ima gojenje živali za krzno velik vpliv na okolje.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, sta na zasedanju Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo Nizozemska in Avstrija konec junija 2021 ob podpori Belgije Nemčije, Luksemburga in Slovaške predložili informativno noto, v kateri sta Evropsko komisijo pozvali, naj prepove rejo živali za krzno. Poziv je med obravnavo tega dokumenta podprlo skupno dvanajst držav članic. Med njimi tudi Slovenija. 

To je bil eden prvih večjih in pomembnejših korakov na poti k dokončni prepovedi industrije, ki uporablja predvsem minke (vrsta kun), lisice, činčile in rakune.

Do danes je popolnoma ali delno prepovedalo oz. reguliralo uporabo krzna oz. gojenje živali za ta namen 18 držav članic. Zadnji sta se jim pridružili Irska in Italija. Na Irskem so marca 2022 uvedli popolno prepoved, šest farm bodo zaprli v roku enega leta.

Tudi Italija je na zgodovinskem glasovanju konec decembra s 1. januarjem 2022 povsem prepovedala gojenje krzna in zaprla farme kun.  

Prvi državi, ki sta 'povlekli voz' in ukinili farme za krzno sta bili Velika Britanija (leta 2000) in Avstrija (leta 2005). Nizozemska (kjer imajo največ farm, takoj za Dansko), se je odločila te zapreti do leta 2024. A po lanskem odkritju koronavirusa na danskih farmah minov, so se odločili, da s 'tradicijo' končajo nemudoma.

Danska pa je zaradi omenjenega izbruha prepovedala obratovanje farm do konca letošnjega leta. Kako bodo naprej, pa še ni znano.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.