A. Ko. | 14. 5. 2022, 09:50

Zaradi TEH divjih živali, so v Rimu pikniki trenutno prepovedani

Profimedia

V sosednji Italiji se soočajo z izrednimi razmerami. V severnem in severovzhodnem delu Rima so prepovedali piknike in zaklenili vse zabojnike za smeti. Zakaj?

Verjeli ali ne, zaradi divjih prašičev, ki vse bolj pogosto zahajajo v mesto. Potem, ko so v enem izmed poginulih divjih prašičev v okolici Rima našli virus afriške prašičje kuge, so se oblasti odločile odločno ukrepati.

V velikem delu severnega dela mesta so tako zaklenili vse zabojnike in prepovedali piknike, da ne bi divjih prašičev dodatno privabljali v mesto. Prepovedali so hranjenje divjih prašičev in zadržavanje v njihovi bližini, kmetje pa si morajo razkuževati čevlje, ko se vrnejo z dela.

Januarja so bolezen že odkrili pri eni živali v Piemontu, tokrat pa prvič v bližini glavnega mesta, v naravnem rezervatu Insugherata. Po podatkih združenja kmetov Colidretti je v Rimu in okolici približbo 23.000 divjih prašičev. Pogosto so opaženi, kako se sprehajajo po mestnih parkih in iščejo hrano v zabojnikih za odpadke. Ta težava je največja v severnem delu in severovzhodnem mesta.

Virus za ljudi ni nevaren, je pa lahko usoden za prašiče in divje prašiče.

Zgodi se, da se divje svinje napadajo ljudi, ki na primer prinesejo svoje smeti v zabojnike. V začetku meseca so poročali o primeru ženske, ki se je lažje poškodovala, ko jo je divja svinja potisnila ob tla. Zato so uvedli tudi t.i. omejitev nočnih izhodov.

Italijanska vlada v zadnjih dneh težavi posveča precej pozornosti, pišejo o izrednih razmerah, razmišlja se tudi o zakolu določenega števila populacije divjih prašičev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.