A. Ko. | 11. 5. 2022, 18:00

Dalmacijo napadli NEVERJETNI roji mušic

Profimedia

Iz Dalmacije poročajo o nenavadnem pojavu, katerega mnogi domačini ne pomnijo. Pojavljajo se celi oblaki mušic. Kaj se dogaja? 

Dalmatinski mediji v teh dneh poročajo o številnih izjemno velikih rojih mušic, ki preletavajo nebo predvsem na območju od Šibenika do Splita. O mušicah poročajo tudi iz otokov. Pojavljajo se tako v naravi, kot ob glavnih cestah, vse skupaj pa precej vznemirja domačine. Eden izmed njih je komentiral, da česa takega ne pomni, da so mušice povsod in da so prizori že skoraj nadrealni. O tem pričajo tudi številne fotografije, ki se pojavljajo.

Kot poroča morski.hr, pa ni razloga za skrb, saj strokovnjaki pravijo, da gre za povsem nenevarne žuželke – listne uši. Njihova specifika je, da se zelo hitro razmnožujejo. Samo ena listna uš v nekaj dneh lahko izleže okoli osemdeset novih! 

Po družbenih medijih se s svojimi posnetki in fotografijami javljajo domačini iz Paklenice, Brača, Čiova in vsepovsod drugod. Nekateri menijo, da je vzrok za tako ogromne roje slaba zima brez zmrzovanja. Medtem, ko bi se jih nekateri radi znebili, saj težko zapustijo hišo, brez da bi naleteli na roj, drugi pozdravljajo to 'naravno čudo'.

Listne uši za človeka resda niso nevarne, a kar 250 vrst se jih prehranjuje s kulturnimi rastlinami in tako veljajo za škodljivce. V nasadih lahko povzročijo veliko škodo. Imajo pa zelo kratko življenjsko dobo in v konkretnem primeru bo čas pokazal, kakšne (če sploh) bodo posledice teh rojev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.