A. Ko. | 7. 5. 2022, 06:30

Od leta 2004 do danes kar 60 % manj žuželk. KAJ to pomeni za življenje na Zemlji?

Profimedia

Življenje na tem planetu je odvisno od žuželk, zato znanstveniki opozarjajo, da je njihov izjemen upad zelo slaba napoved.

Žuželke so z recikliranjem organskih snovi, opraševanjem in zatiranjem škodljivcev ključne za ohranjanje zdravega okolja. Zato niso nič kaj spodbudni najnovejši podatki, ki pričajo o tem, da se je njihovo število v Veliki Britaniji v skoraj dvajsetih letih zmanjšalo za več kot polovico. Raziskavo so opravljali na Otoku, najverjetneje pa drugod po Evropi stanje ni zelo drugačno.

Raziskovalci sicer poudarjajo, da sta bili do sedaj prav z namenom štetja žuželk v Veliki Britaniji opravljeni samo dve raziskavi, ena lani in druga leta 2004, ter da bi morali za sledenje trendu in točno napoved tovrstne raziskave opraviti prav vsako leto. Se pa izsledki njihove študije ujemajo z dansko, kjer so med leti 2007 in 2017 šteli žuželke na vetrobranskih steklih na danskem podeželju in ugotovili kar 80 % upad!

''Za zdravje in dobro počutje prihodnjih generacij ti rezultati zahtevajo politični in družbeni odziv. Bistveno je danes ustaviti upad biotske raznovrstnosti,'' je dejal Matt Shardlow iz Buglife, ki je sodeloval pri raziskavi. Paul Hadaway iz Kent Wildlife Trust pa je dodal, da jih rezultati zelo skrbijo in da narava potrebuje čas in prostor, da si opomore.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.