Uredništvo | 5. 11. 2023, 18:01

Božanje psa in zdravje človeka sta tesno povezana (znanstveno dokazano!)

Profimedia

Le kdo ne uživa, ko se na kavču crklja skupaj s svojim ljubljenčkom. Znanstveniki so dokazali, da že kratek čas skupne interakcije vpliva na zdravje človeka.

Še bolj se boste crkljali z vašim psom, ko boste prebrali, kaj na to porečejo znanstveniki. Duševne težave so v sodobnem svetu postale prava epidemija in če obstaja majhen kanček upanja, je vredno preizkusiti vsako metodo za zmanjševanje stiske. Za zelo učinkovito se je izkazalo druženje s pasjim ljubljenčkom, deluje pa že tudi samo nekaj skupnih minutk. 

Profimedia

Pa ne gre samo za to, da se v trenutku crkljanja dobro počutite, pač pa gre za učinke, ki trajajo dlje. Ko božate vašega psa, se znižajo stresni hormoni, ob tem pa se zvišuje oksitocin, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni. Čas, preživet s psom, pa zvišuje tudi kognitivne sposobnosti - denimo pri otrokih, ki veliko časa preživijo s svojim ljubljenčkom, so opazili sposobnost večje koncentracije. "Z gotovostjo lahko trdim, da so živali dobrodejne za naše psihično in fizično zdravje. Vidimo res lepe učinke," pravi Nancy Gee, ki je svoje raziskovalno delo posvetila prav interakciji med človekom in psom. 

Profimedia

A bili bi zelo krivični, če bi na tem mestu izpostavili samo pse. Na počutje človeka zelo dobro vplivajo tudi ptice, neverjeten je učinek poslušanja ptičjega petja. Velik vpliv pa imajo tudi mačke. Morda z vidika vpliva na fizično zdravje ne tako, saj večina mačjih lastnikov svojih ljubljenčkov ne sprehaja (a mačke na povodcu so vedno bolj pogoste). Mačke lajšajo stres pri človeku, spodbujajo ohranjanje rutine, dajejo ljubezen, toplino in prijateljstvo. Verjeli ali ne - dokazali pa so tudi, da mačke zelo dobro pri ljudeh vplivajo na nadzorovanje čustev

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel