A. Ko. | 20. 7. 2022, 08:51

Če bo zakon sprejet, bo TA država prepovedala pse!

Profimedia
Če bo zakon sprejet, bo TA država prepovedala pse! (foto: Profimedia)

V državi, kjer policija že sedaj kaznuje tiste, ki sprehajajo svoje pse v parku in s tem 'ogrožajo' varnost, se obeta še večja zaostritev. Za lastništvo nad psom ali mačko bo treba po dovoljenje oblasti. 

Iz Teherana v zadnjem času prihaja veliko vesti o aretacijah pasjih skrbnikov. Zakaj? Zato, ker peljejo na sprehod svojega psa!

Sliši še povsem nerealno, a Iran vedno bolj zaostruje svojo politiko do psov, mačk in drugih živali.

Pred nedavnim je, kot navaja BBC, policija oznanila, da je sprehajanje psov v parku kriminal.

S tem ukrepom skušajo 'zagotoviti varnost na javnih mestih' in tudi preprečiti vpliv Zahoda (t. i. 'Westernisation'). Posebej 'nevarne', pse večjih pasem pogosto lastnikom odvzamejo in jih zaprejo v nekakšen zapor za večje pse, od koder prihajajo strašljive zgodbe.

To pa še ni vse. Že desetletje se v Iranu govori o zakonu, ki bi izjemno strogo posegel v lastništvo nad živalmi. Kmalu naj bi bil ta zakon, ki 'varuje javnost pred živalmi' tudi sprejet.

Pasji skrbniki so v veliki stiski. Ne samo, da svojih psov ne morejo normalno peljati na sprehod, ne vedo niti, ali jih bodo sploh smeli obdržati.

Po tem zakonu bo namreč vsakdo moral imeti posebno dovoljenje oblasti, s katerim bo lahko obdržal svojo žival. Za prevoz, prodajo, prevoz in lastništvo nad živalmi s seznama (na katerem so tudi psi in mačke) je zagrožena kazen okoli 800 evrov.

Glasen nasprotnik tega zakona je veterinar dr. Pajam Mohebi, tudi predsednik tamkajšnje veterinarske zbornice. Za BBC je povedal, da so se debate okoli tega zakona začele že pred desetimi leti.

Takrat je bil predlog tudi tak, da se pse ali zapre v živalske vrtove ali pa pusti v puščavi, da poginejo.

In vse to v državi, ki je bila v odnosu do živali nekdaj med izjemno naprednimi. Leta 1948 so med prvimi državami Bližnjega vzhoda sprejeli zakon o zaščiti živali. Vse to se je končalo z islamsko revolucijo leta 1979. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.