A. Ko. | 22. 8. 2022, 17:17

Celjan Tomaž in njegov pes Gringo do izjemnega uspeha na svetovnem prvenstvu

Facebook/Enota reševalnih psov Slovenije

Poklicni gasilec in vodnik reševalnega psa Tomaž Dražumerič iz Celja je izjemno zadovoljen, da jima je z Gringom uspelo. 

Tomaž in njegov belgijski ovčar Gringo sta se udeležila Svetovnega prvenstva v reševanju, ki je pred kratkim potekalo v Italiji. Če so običajno na svetovnih prvenstvih tekmovali v trojicah, je bilo tokrat prvič, da so se pomerili posamični pari.

Več kot uspešno sta se izkazala Tomaž in Gringo, ki sta osvojila 4. mesto v kategoriji iskanja pogrešanih pod ruševinami.

A ne gre zgolj za ocenjevanje iskanja pogrešanih pod ruševinami, ocenjevali so tudi premagovanje ovir na poligonu in poslušnost.

''Tomi in Gringo sta na prvem FCI Svetovnem prvenstvu v reševanju, osvojila odlično 4. mesto! Čestitke!,'' so ponosno zapisali v Enoti reševalnih psov Slovenije (ki deluje v okviru Kinološke zveze Slovenije). To enoto sta sicer na prvenstvu zastopala dva para, poleg omenjenih še Tamara Bonasera iz Tolmina s svojim Bazukom.   

Kot piše celjski Novi Tednik, je bilo to za Tomaža že 9. svetovno prvenstvo z reševalnimi psi, a prvič sta dosegla tako vrhunski rezultat. ''V disciplini, kjer sem tekmoval, nas je bilo 36 in samo osmim je uspelo najti vse tri ponesrečene,'' je za Novi tednik povedal Tomaž.

Tako so se obrestovali naporni in predani treningi, kajti le vrhunsko pripravljeni psi se znajdejo na vrhunskih tekmovanjih, pa še njim včasih ponagaja (ne)sreča. Tomažu in Gringu se je tokrat dobro izšlo. Tamari in Bazuku pa se bo morda naslednjič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.