M. P. | 27. 9. 2022, 06:30

Ogorčenje v živalskem azilu: "Medvede do konca izstradajo, tokrat smo rešili celo leva"

Bobo

Tistim, ki trpinčijo živali, se nadvlada nad kraljem gozda zdi še posebej zabavna. Na srečo se najdejo tudi ljudje, ki temu naredijo konec.

Prav posebna zgodba prihaja iz kosovske vasi Mramor v bližini Prištine, kjer že več let deluje azil za trpinčene živali. V prvi vrsti tam nudijo zavetišče rjavim medvedom, ki so jih rešili iz ujetništva v kletkah po Kosovu in Albaniji.

Zgodba o azilu se je začela po tem, ko je skupino avstrijskih vojakov, ki je leta 2011 prispela na Kosovo v okviru misije KFOR, šokiral pogled na medvede v kletkah. Na težavo so opozorili avstrijsko veleposlaništvo v Prištini, ki je nato lokalnim oblastem predlagalo, naj to prakso opustijo.

Rešeni medvedi živijo v azilu na površini okoli 16 hektarjev, medvedi pa imajo podobo svojega naravnega okolja, saj azil vključuje drevesa, jagodičje in umetne ribnike.

Rešeni medvedi živijo v azilu na površini okoli 16 hektarjev, medvedi pa imajo podobo svojega naravnega okolja, saj azil vključuje drevesa, jagodičje in umetne ribnike.

Bobo

Imajo jih za zabavo in jih opijajo

Običajno si medvedi iz azila delijo podobne zgodbe - najdejo jih priklenjene pred gostinskimi lokali, kjer so namenjeni za zabavo gostom. Poleg tega, da so prisiljeni piti alkohol in plesati, jih neredko tudi trpinčijo, v njih mečejo kovance in različne predmete, jih zbadajo s palicami in se na najrazličnejše načine izživljajo nad njimi.

Tovrstna "zabava" je bila na Kosovu zelo priljubljena, dokler se avstrijska nevladna organizacija "Four Paws" ni odločila, da bo na zemljišču, ki jim ga je dalo mesto Priština, ustanovila azil.

Vsi ti medvedi so bili rojeni v divjini, a so jih trgovci z živalmi odvzeli materam in jih nelegalno prodali posameznikom. Zdaj imajo medvedi v zavetišču končno dovolj prostora za igro in gibanje. 

Bobo

Trpinčili so ju skupaj

V svoji zadnji reševalni akciji so sodelavci azila rešili tudi leva, ki so ga poleg medveda našli v kletki zasebne restavracije v vasi Stančič na vzhodu Kosova. Kot so povedali, je bilo živali zelo težko iztrgati iz "krempljev" njihovih lastnikov, a jim je na koncu vendarle uspelo.

Bobo

Potem ko so oba velikana pregledali veterinarji, bosta poslej živela v varnem zavetišču Four Paws Bear Sanctuary. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.