Uredništvo | 29. 11. 2023, 17:01

Kdo v resnici financira društva za zaščito živali?

Profimedia

Društva za zaščito živali imajo v trenutno (ne)urejenih razmerah v Sloveniji izjemno veliko vlogo. Mnoge jezijo burne razprave zadnjih dni o tem, kako dobro jih financira država. Pa jih res? 

V zadnjih dneh se po družbenih omrežjih širi burna razprava (milo rečeno), ki se dotika financiranja društev za zaščito živali. Takole se glasi eden izmed 'izračunov' kmeta, ki se je pojavil na omrežju Facebook: "Včeraj sem spremljaj oddajo na RTV kjer so povedali, da društva od države prejmejo 17,5 € na žival na dan za oskrbo. Ko sem to slišal sem obsedel odprtih ust. Zakaj? 17,5 € pomnožim s 365 dnevi in dobim slabih 6400 € na žival na leto. Na žival na leto 6400 €! ..."

Tudi nekateri mediji so povzeli takšno stališče, takole na primer se glasi uvod članka na spletni strani e-maribor.si: "Odvzem govedi na eni izmed kmetij v okolici Krškega, še vedno odmeva. pri tem se je ponovno izkazalo, da pri tem največ služijo prav nevladniki in društva za zaščito živali."

Profimedia

Pričakovano so se odzvala tudi nekatera društva. "Ne, društva na področju zaščite živali ne dobivamo denarja od države," so v svojem dolgem zapisu na Facebooku zapisali v Društvu za zaščito živali Ljubljana. Dodali so, da bodo društva še kako potrebna do tedaj, dokler ljudje ne bodo dobro skrbeli za svoje živali. 

"Za svoje delo sredstva priskrbimo sami, s pomočjo donacij, namenitve dela dohodnine, prodaje živalim prijaznih izdelkov, zbiranjem starega papirja in še marsičem. Torej ne s pomočjo države ampak s pomočjo ljudi, ki se zavedajo, da so živali čuteča živa bitja in si zaslužijo kvalitetno življenje, ne pa trpljenja, ter nam želijo pri zagotavljanju tega pomagati," so zapisali. 

Profimedia

Ob tem so spomnili, da večino ur pri njih in njim sorodnih društvih opravljajo ljudje prostovoljno - z veliko zagona, dobre volje in predvsem iskreno željo pomagati nič hudega krivim živalim, jim omogočiti lepše življenje in za vse to so finančna sredstva seveda potrebna. 

"V zadnjih dneh in tednih se v medijih veliko pojavljajo delne resnice ali neresnice o financiranju društev in organizacij s področja zaščite živali. Najprej moramo ločiti med društvi in zavetišči (ti dobijo od občin povrnjene stroške za najbolj osnovno oskrbo za 30 dni, op. a.) Društva naj bi predvsem osveščala, izobraževala, pomagala pri oskrbi nikogaršnjih živali zavetiščem, učila, svetovala in še marsikaj. Za to ne dobivamo nobenih sredstev od države!" so zapisali.

In za konec dodali, da so finančna sredstva, ki jih tudi organizacije za zaščito živali na svoj račun prejemajo septembra in so zabeležene na portalu Erar, namenitev dela dohodnine. Torej ne nekaj, kar društvom nameni država. In še: "Vsak posameznik ima možnost 1 % od svoje odmerjene dohodnine nameniti dobrodelni organizaciji, za kar smo zelo hvaležni."

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih