Uredništvo | 28. 11. 2023, 11:03

Mariborčan na udaru kritik: živalovarstveniki negativno presenečeni nad nastopom na Talentih (poglejte, kaj jih je zmotilo)

Facebook

Mariborčan Niki Knežević je na letošnjih Talentih žirijo in gledalce naravnost osupnil s svojimi dodelanimi čarodejskimi nastopi. A žal z zadnjim v vrsti številne tudi razočaral. 

Ko se je Niki Knežević pojavil na polfinalnem odru oddaje Slovenija ima talent, ni nihče pričakoval nič drugega, kot dih jemajoč nastop. To se je tudi zgodilo, a z dodatkom, ki je razburil številne ljubitelje živali. V svojem nastopu je namreč uporabil belega goloba, kar se zdi številnim nesprejemljivo.

"Vsakršno izkoriščanje živali za takšno in drugačno zabavo ljudi, ne bi smeli ne podpirati, ne dovoliti in bi po mojem mnenju moralo biti nezakonito. In ne, ni samo golob. Je čuteče živo bitje," so zapisali v Facebook skupini Pomagajmo živalim. 

Nastop čarodeja na Talentih je mnoge razočaral.

Nastop čarodeja na Talentih je mnoge razočaral.

Facebook

Nekateri drugi komentatorji so zapisali, da Nikijeve besede, da je goloba 'rešil in vzgojil', nimajo prave teže in da obstajajo umetne ptice, ki zelo dobro posnemajo živa bitja. Slednja pa, da v okolju številnih luči, ljudi in glasnega navijanja doživljajo velik stres.

Uporaba živali za namene zabave je pod vedno večjim drobnogledom živalovarstvenikov in zdi se, da to podpira vedno manj ljudi. Pred nedavnim smo denimo pisali o trpljenju mul, ki na Santoriniju v breg do glavnega mesta nosijo turiste.

Malo pred tem smo pisali o tem, kakšne so posledice jahanja slonov v Aziji in kako živijo opice, priklenjene na verige na trgu v Maroku. Že dolga leta pa se živalovarstveniki trudijo za rešitev številnih ork, ki plavajo v premajhnih bazenih.

Orka Lolita svobode ni dočakala.

Orka Lolita svobode ni dočakala.

Profimedia

Ena izmed njih, orka Lolita, znana kot 'orka iz najmanjšega bazena na svetu', je svobodo skoraj že izkusila, a na žalost tik pred izpustitvijo poginila. Da so aktivisti dosegli njeno izpustitiev, je bila velika zmaga, žal z zelo grenkim priokusom. 

Še en primer izkoriščanja živali za namene zabavne industrije so cirkusi, ki vključujejo živali. Ti so pri nas in v številnih drugih državah prepovedani. Pri sosedih Italijanih še ne in spomnimo se novice izpred meseca dni, ko je lev pobegnil iz cirkusa in vandral po tamkajšnjih ulicah. Verjetno edina svoboda, ki jo je kadarkoli izkusil. Imamo pravico za svojo zabavo izkoriščati živali?