A. Ko. | 15. 3. 2023, 17:09

Hude travme in stiske: fotografija razkriva vso bedo slonov, ki na hrbtih prevažajo turiste

Profimedia

Slonica Pai Lin je na Tajskem kar 25 let prevažala turiste, tudi po šest naenkrat. Danes je stara 71 let in njena fotografija jasno pokaže posledice. To so 'samo' fizične, psihičnih se ne da izmeriti. 

ʺAli veste, da jahanje povzroča fizične posledice tem nežnim velikanom?ʺ Tako so v organizaciji Wildlife Friends Foundation nagovorili svoje sledilce in jim pokazali fotografijo slonice, ki je živ dokaz tega, kako izkoriščajo živali. Kar četrt stoletja je Pai Lin delala v turistični industriji na Tajskem. Vse do leta 2006, ko je prišla v zavetišče in zdi se, da prvič v življenju izkusila, kako je, ko je nekomu mar. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moving Animals (@moving.animals)

Jahanje slonov je zelo priljubljena aktivnost, ki si jo privošči ogromno turistov, a vedno glasnejši so očitki, za kako kruto industrijo gre. Že proces udomačitve teh divjih živali opisujejo kot krut in žaljiv, pogosto vključuje kaznovanje, odvzem vode, hrane, socialno izolacijo. Odvzem od družine slonom povzroči veliko travmo in stisko.

 

Profimedia

Stoli, na katerih sedijo turisti, so slabo oblikovani in se ne prilegajo na slonji hrbet, zato jim velikokrat povzročajo bolečino.

Teža stola in potnika ni zanemarljiva, Pai Lin pa jih je prevažala tudi po šest naenkrat!

Vse to je vplivalo na njeno stanje hrbtenice, ki je močno iznakažena. Poleg tega sloni delajo dolge ure, tudi v ekstremni vročini in če kakšen pokaže neinteres ali svojo voljo, ga utišajo s krutimi metodami (tudi žeblji). Žal je, kot opozarjajo v omenjeni organizaciji, tudi v tej industriji dobiček bolj pomemben od vsega drugega. Zato se trudijo osveščati, da bi čim več turistov odvrnili od te aktivnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.