A. Ko. | 4. 5. 2022, 06:30

Žalostna usoda cirkuških živali: kako učijo medvedke stati na nastopih!

Posnetek zaslona/Twitter/Peta

Družbena omrežja je preplavil pretresljiv posnetek, ki razkriva ozadje zabavne industrije cirkusov, v katerih nastopajo živali.

Cirkusi so že dolgo pod drobnogledom živalovarstvenih in tudi drugih organizacij. »Divje živali ne sodijo v cirkus. Potrebe prostoživečih živali v potujočem cirkusu ne morejo biti izpolnjene; predvsem v smislu nastanitve in zmožnosti izražanja naravnega vedenja. Poleg tega ta praksa nima nobene ali skoraj nobene izobraževalne, znanstvene ali ekonomske vloge, ki bi jo upravičevala,« je mnenje združenja evropskih veterinarjev FVE, ki je leta 2018 v javni objavi predlagala, da se po vsej Evropi prepove to prakso.

Azijski člani PETE so v zadnjem obdobju raziskovali, kaj se dogaja v ozadju 10 tovrstnih cirkusov v kitajskem mestu Suzhou. Med drugim so posneli medvede, privezane z verigo okoli glave ob strop zidu – na ta način jih po več ur skupaj učijo zanje nenaravne stoječe hoje.

Kako je s tem danes?

24 članic Evropske unije je že delno ali povsem prepovedalo nastope živali v cirkusih. Nemčija, Italija in Španija glede tega nimajo še prav nobenih omejitev, prav tako trenutno ne Francija, kjer pa je parlament pred nekaj meseci izglasoval, da divje živali v cirkusih ne bodo več dovoljene, kar naj bi se realiziralo v prihodnjih dveh letih (v tem paketu bodo Francozi prepovedali tudi predstave z delfini in farme minkov). Češka, Finska in Madžarska pa so prepovedale nastope samo nekaterih vrst divjih živali.

Slovenija je leta 2013 prepovedala nastopanje vseh prostoživečih živali v cirkusih. Vendar to v resnici ne pomeni konec cirkusov z živalmi - prepoved se namreč nanaša na opice, leve, tigre, slone, medvede, ne pa tudi na udomačene živali, kot so koze, krave, biki, kamele, lame ...

Živalovarstvene organizacije opozarjajo, da tudi te živali v cirkusih trpijo, saj so zaprte, prisiljene k nenaravnemu obnašanju, stalno na poti, v kletkah, v stresu pred bučnimi množicami in zaradi samih točk tudi stalno v nevarnosti pred zdravstvenimi težavami.

Profimedia

Da cirkuške predstave s konji, psi, medvedi, levi in opicami za podobo zabavnega doživetja skrivajo vse prej kot to, prikazuje tudi vedno več na skrivaj dokumentiranih posnetkov, ki sem in tja pricurljajo v javnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.