A. Ko. | 1. 3. 2023, 21:38

Zveri, ki bi se jih morali bati? Fotograf živel s polarnimi medvedi in ugotovil nekaj presenetljivega (FOTO)

Profimedia

Fotograf Martin Gregus je dva meseca živel na čolnu, 3 dni severno od kanadskega Churchilla. Njegova edina družba so bili polarni medvedi, in to povsem blizu. 

'Dremanje v cvetlični postelji' bi lahko prevedli naslov članka, ki so ga objavili pri National Geographic. Fotograf Martin Gregus Jr. je odkril nežnejšo stran teh divjih živali, ki so običajno predstavljene kot 'napadalne' ali 'nevarne'. Vsekakor pa ne nežne in prav takšne so tudi lahko.

Gregus je svojim medvedjim modelom nadel imena z namenom, da bi jih ljudje videli kot živali, ki potrebujejo zaščito.

ʺSeverne medvede vedno vidimo na snegu in ledu. Toda tudi poleti ne nehajo živeti,ʺ je za omenjeno revijo povedal fotograf, ki si je za svojo 'bazo' izbral majhen čoln 3 dni severno od Churchilla (v Manitobi) in tam preživel dve poletji (leta 2020 in 2021).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by National Geographic (@natgeo)

Nastali so izjemni posnetki (tudi s pomočjo drona), ki prikazujejo poletno življenje medvedov Veronice, Betty, Scarja, Aurore, Beansa in nekaterih drugih. Vidimo lahko, kako se igrajo v vodi, kako mladički ščitijo mamo, kako dremajo na cvetličnih travnikih ...

Profimedia

Gregus pravi, da je resnično spoznal osebnost polarnih medvedov in se naučil marsikaj novega.

Presenečen je bil, ko je videl, da se medvedi na primer pasejo na rastlinah. Občudoval je mladička Herculesa, ki je ostal brez ene tace, pa mu je uspelo preživeti že dve poletji (in zimo vmes!).

 

Profimedia

Medvedko je tako od blizu opazoval pri dojenju, da je slišal mladičke presti. Poudaril je, da so bili vsi medvedi debeli, zdravi in igrivi in dejal, da četudi gre z vidika podnebnih sprememb marsikaj narobe, ʺgre očitno tudi marsikaj pravʺ.