12. 6. 2022, 10:24

Podnebne spremembe so bolj uničujoče od vojne

Profimedia
Podnebne spremembe so bolj uničujoče od vojne (foto: Profimedia)

Pacifiške države so pozvale napredne industrializirane države, naj storijo več v boju proti podnebnim spremembam.

"Mitraljezi in bojna letala niso naša glavna varnostna skrb. Največja grožnja našemu obstoju so podnebne spremembe," je dejala obrambni ministrer Fidžija Inia Seruiratu.

Govoril je na vrhu v Singapurju, ki je bil osredotočen na napetosti med Kitajsko in ZDA ter vojno v Ukrajini.

Cikloni so večkrat prizadeli Fidži in druge nižje ležeče pacifiške države

"To ogroža naše upe in sanje o blaginji. Človeško povzročene, uničujoče podnebne spremembe," je povedal gospod Seruiratu na forumu, imenovanem Dialog Shangri-La.

"Gradimo svoje obrambne zmogljivosti, da se soočimo z izzivi, ki jih ne predstavlja hiperzvočno orožje, ampak poplave, virusi in dezinformacij," je še dejal Seruiratu.

Razseljevanje je vse večji problem

Poplave na Fidžiju, ki jih povzročajo tropski cikloni, so v zadnjih letih razselile na tisoče ljudi in povzročile gospodarsko opustošenje.

"Valovi se razbijajo pred našimi pragovi, vetrovi uničujejo naše domove, sovražnik nas napada z mnogih zornih kotov," je gospod Seruiratu povedal delegatom.

Svet je zdaj za približno 1,2 C toplejši kot v 19. stoletju - posledica tega, da ljudje kurijo fosilna goriva, ki sproščajo toplogredne pline, večinoma ogljikov dioksid (CO2).

Toda veliko pozornosti je bilo posvečeno Kitajski, ki ima interese v azijsko-pacifiški regiji.

Aprila je Kitajska podpisala varnostni pakt s Salomonovimi otoki, kar je povzročilo zaskrbljenost v Avstraliji, Novi Zelandiji in ZDA. Podrobnosti o tem niso bile razkrite.

Poleg Salomonov otokov pacifiške otoške države še niso dosegle soglasja o kitajskem predlogu za nov regionalni trgovinski in varnostni pakt.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.