A. Ko. | 15. 8. 2022, 18:03

Igra delfinov na Jadranu – ste jih opazili?

Profimedia

Z različnih delov jadranske obale prihajajo čudoviti posnetki delfinov. Kdor je imel srečo, je lahko opazoval pravo predstavo. Imamo nekaj posnetkov. 

Malo sreče je potrebne, da ob dopustovanju na Jadranu ujamete delfina, a vendar to ni nemogoče. Največkrat lahko opazite veliko pliskavko (imenovano tudi dobri delfin), ki je tudi edina stalna vrsta kitov (kamor spadajo delfini) v tem delu.

Mnogo redkeje pa je zaznati t.i. navadnega delfina. Letos so v maju dva opazili v slovenskem morju in to kar po desetih letih.   

Po podatkih društva Morigenos, kjer delfine opazujejo že od leta 2002, naše vode obiskuje okoli 70 do 100 velikih pliskavk. '

Profimedia

''Uporabljajo ga za prehranjevanje, druženje, počitek in vzgojo mladičev. Nekateri delfini uporabljajo območje bolj pogosto kot drugi, vsaj nekaj pa je takih (tudi matere z mladiči), ki so bili od leta 2003 prisotni prav vsako leto'', so zapisali.

Te dni je splet preplavilo kar nekaj foto utrinkov tistih srečnežev, ki jim je bilo naklonjeno to veličastno žival videti. Med drugim so lepo popestrili pot enemu izmed primorskih dostavljalcev hrane.

Opazovalka pa je ujela njihovo igro pod novim Pelješkim mostom in s tem poskrbela za verjetno do sedaj najbolj atraktivne fotografije nove pridobitve.

Delfine pa so ujeli tudi raziskovalci naravnega morskega rezervata Miramar. Povsem naključno, ko so se nekega jutra odpravili iskat gnezdišča želv, so jim pot 'prekrižale' velike pliskavke.

V poletnem času poteka največ kotitev mladičev, saj so tedaj za to najbolj primerne razmere (temperatura morja). Mladički se skotijo z repom naprej in takoj znajo plavati. Prvo obdobje plavajo v neposrednem stiku z mamo, kjer prvo leto in pol tudi sesajo mleko. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.