A. Ko. | 8. 8. 2022, 18:18

Italija kot tretja država na svetu prepovedala TO kruto prakso v industriji jajc

Profimedia

Različni pojmi so se razvili za kruto prakso, ki se po vsem svetu dogaja v industriji jajc. Najbolj prefinjen je izraz 'maceracija enodnevnih piščancev'. Veste, za kaj gre? 

Piščanci moškega spola so v industriji nezaželeni, zato je njihovo življenje običajno končano, še preden se zares začne. Moški piščančki niso sposobni proizvajati jajc, posledično jih industrija obravnava kot popolnoma neuporaben stranski proizvod. Prav tako niso uporabni v mesni industriji.

Znotraj 24 ur po njihovem rojstvu moške piščance čaka smrt - ali jih zmeljejo ali pa usmrtijo s plinom.

Medtem, ko veliko držav – tudi Slovenija – to prakso še vedno udejanja, pa se na drugi strani nekaj vendarle premika. Zadnja, ki je stopila iz vrste te krute prakse je Italija, kjer je na ta način vsako leto žalostno končalo med 25 in 40 milijonov piščancev.

Kar dve leti so se za to z močno kampanjo borili v organizaciji Animal Equality Italy. Že leta 2020 so začeli zbirati podpise za peticijo v ta namen, ki jo je do danes podpisalo prek 100.000 ljudi. Sedaj pa je vlada vendarle potrdila, da bo od leta 2026 naprej izločanje piščancev moškega spola prepovedano.

Številni poudarjajo, da gre za zgodovinski mejnik na področju italijanske zakonodaje za zaščito živali.

Pred enim letom je to sporno prakso prepovedala tudi Francija, kjer je na ta način življenje izgubilo okoli 50 milijonov piščancev. Tamkajšnje farme morajo biti od letošnjega leta naprej opremljene s posebnimi stroji za zaznavanje spola piščancev še pred izvalitvijo.

Francija in Nemčija (kjer so prakso prav tako prepovedali) veljata za svetovni pionirki pri prepovedi te prakse, skupaj pa se zavzemata za prepoved tudi na ravni EU. Zaenkrat neuspešno. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.