A. Ko. | 7. 8. 2022, 08:12

Živalovarstveniki ogorčeni: TAKO v živalskem vrtu rešujejo prostorsko stisko pri levih

Profimedia

Pakistanski živalski vrt Lahore Safari Zoo ima tako prostorsko stisko, da se morajo levi in tigri sprehajati izmenično. Njihova rešitev sproža ogorčenje. 

Kako bodo situacijo rešili? Tako, da bodo 12 levov prodali kar prek dražbe. Šle bodo v roke (oz. v kletke) tistih kupcev, ki bodo ponudili največ, najverjetneje bodo to zasebni zbiratelji.

Kot je povedal Tanvir Ahmed Janjua, namestnik tamkajšnjega direktorja, je trenutno v živalskem vrtu toliko levov in tigrov, da se morajo sprehajati izmenično. ''Ne le, da bomo pridobili nekaj prostora, tudi stroški za njihovo prehrano se bodo zmanjšali'', je še povedal za AFP.

V živalskem vrtu je trenutno 29 levov, 6 tigrov in 2 jaguarja. Na dražbi bodo prodali 12 levov – starih med dve in pet let.

Živalovarstveniki kritični

Živalovarstveniki takšnemu načinu prodaje nasprotujejo, okoljska skupina WWF je prepričana, da bi se morala prodaja oz. donacija vršiti med živalskimi vrtovi. To je sicer po svetu povsem ustaljena praksa.

Profimedia

Prav tako rešitev tovrstnih težav vidijo v sterilizaciji. Uzma Khan iz omenjene organizacije je bila ob tem jasna:

''Ko enkrat živalski vrt določi ceno za vrsto divjih živali, s tem spodbuja trgovino. To pa je v popolnem nasprotju z ohranjanjem vrste.''

V Pakistanu sicer posedovanje levov, tigrov in drugih eksotičnih živali ni prav nič nenavadno, veljajo celo za statusni simbol.

Eden takšnih, ki ima tigra za domačo žival je Nouman Hassan. Ta je že potrdil, da se bo udeležil dražbe, njegov cilj pa je domačo zbirko povečati za dva ali tri leve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nouman Hassan (@nouman.hassan1)

Kljub temu pa k nakupu ne more pristopiti kar vsakdo, potrebno je namreč izpolnjevanje določenih pogojev.

Najverjetneje živalski vrt s prodajo ne bo imel večjih težav. Izklicna cena za enega leva je okoli 680 evrov, v živalskem vrtu pa upajo, da bo končna cena presegla desetkratnik izklicne cene. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.