A. Ko. | 3. 6. 2022, 18:44

Italijanski policisti so v svoje vrste sprejeli TE živali, ki jih nimajo nikjer drugje

Profimedia

Posebna enota italijanske policije ima posebno nalogo, pri kateri jim pomagajo prav posebne živali. Običajno se bojujejo proti kriminalu, tokrat pa je njihov sovražnik onesnaženost. 

Že od leta 2018 so na strehi policijske postaje v Rimu postavljeni čebelnjaki. A ti niso namenjeni za nabiranje medu, pač pa imajo prav posebno nalogo.

Čebele so pri italijanski policiji pričeli uporabljati na zelo inovativen način, kot kazalnike biotske raznovrstnosti.

'Čebelja enota' nadzoruje 1,5 do 2 kilometra okoliškega območja in z njihovo pomočjo policijska enota za gozdarstvo in okolje zbira dokaze o onesnaževanju zraka v urbanih območjih.

S pomočjo čebel tako bolje razumejo, v kakšnem stanju je njihovo okolje. ''To nam pomaga videti širšo sliko in izboljšati urbano življenje. Izsledki vplivajo na politične odločitve, ki bodo izboljšale življenje v mestih in zdravje prebivalcev,'' je za Euronews povedal načelnik Pietro Antonio Marzo.

Projekt v Rimu je več kot očitno uspešen, saj ga sedaj širijo tudi v ostala italijanska mesta, v kar so investirali pol milijona evrov. Marzo verjame, da je njihova praksa zelo uspešen pilotni projekt, ki ga bodo posnemali tudi drugod po Evropi.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.