A. Ko. | 23. 5. 2022, 09:05

Iz globin potegnili ribo VELIKANKO, veliko skoraj 4 metre in težko 180 kg!

Profimedia
Iz globin potegnili ribo VELIKANKO, veliko skoraj 4 metre in težko 180 kg! (foto: Profimedia)

Velikansko ribo so ujeli povsem po naključju, ko je požrla ribo, pravkar zataknjeno na ribiški trnek. Ribiči so bili, kako tudi ne, ob odkritju šokirani. Poglejte posnetek tega mogočnega bitja.

Na severu Kambodže je pred kratkim ribičem povsem običajen ribiški dan popestril poseben ulov. Iz reke Mekong so potegnili ribo velikanko. Gre za eno izmed največjih in najbolj redkih vrst mant. V dolžino je merila skoraj 4 metre, težka pa je bila 180 kilogramov. 

Odkritje je zelo redko, kajti te ribe se skrivajo 80 metrov pod vodno gladino in ostajajo skrite - s tem pa tudi malo mistične -  pred očmi ljudi. Tega se zavedajo tudi tamkajšnji ribiči, ki jim je bilo takoj jasno, da jo je treba čim hitreje nepoškodovano spustiti nazaj v reko. Za pomoč so poklicali posebno ekipo, ki je ribo izmerila in vrnila na svodobo.

Gre za eno izmed največjih sladkovodnih vrst rib na svetu, nekatere izmed njih prebivajo samo še v reki Mekong. Ta se je že večkrat izkazala, da pod vodno površino skriva izjemno živalsko slikovitost, pravo podvodno bogastvo.

Reka Mekong spada med z ribami najbogatejše reke na svetu. Pa ne samo z ribami, tukaj denimo živijo tudi irrawaddy delfini in velikanske želve z mehko lupino. Zeb Hogan z univerze v Nevadi je za National Geographic povedal. 

''To je zadnji kraj na svetu, kjer te vrste vidimo živeti skupaj.''

Dodal je, da je ulov ribe velikanke dokaz, kako pomembna je ta reka z ekološkega in biološkega vidika. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.