A. Ko. | 23. 9. 2022, 17:00

Ideja, kako zaposlene zvabiti iz domačih pisarn nazaj med sodelavce

Profimedia
Ideja, kako zaposlene zvabiti iz domačih pisarn nazaj med sodelavce (foto: Profimedia)

Pregovorno zadržani Japonci so imeli veliko težav pri vračanju iz domačega okolja nazaj v pisarne. Dokler so lahko izbirali, so izbrali domač stol. Bodo kmalu ostali brez možnosti izbire?

Na Japonskem je delo posebej cenjena vrednota in tamkajšnji zaposleni večinoma delajo po cele dneve. V času epidemije se je, kot drugje po svetu, večina dela prestavila v domače pisarne in izkazalo se je, da imajo zaposleni velike težave z vračanjem v delovna okolja.

Veliko stikov se je izgubilo in pri ponovnem navezovanju zaposleni doživljajo stiske. To je zaznal tudi tehnološki gigant Fujitsu, ki je julija začel z eksperimentom 'pasja pisarna'.

Za kaj gre? Za nič drugega kot to, da zaposleni odslej lahko na delovno mesto s seboj pripeljejo svojega pasjega prijatelja.

V eksperimentu, ki bo trajal do decembra, so zagotovili prostor za 6 psov. Pisarne so opremili s posebnimi preprogami in zagotovili pripomočke za pse. Ena izmed tistih, ki jo je ponudba premamila, je Yuka Hatagaki, ki se v pisarno po novem nekajkrat na mesec vrača v družbi 5-letnega mešančka Noela:

ʺKo se je uveljavilo delo od doma, je komunikacija postala težavna. Zato se mi zdi to dobra ideja, da spet komuniciramo, in to s pomočjo naših psov.ʺ

A v Fujitsuju pravijo, da lažja vrnitev v pisarne ni edini namen eksperimenta. V času pandemije je namreč veliko Japoncev v domove sprejelo novega psa. Ko se je življenje postavilo nazaj v stare tirnice, pa so ti ob celodnevnih delavnikih kar naenkrat postali odveč in osamljeni.

ʺKoronavirus je močno spremenil naše delovno in zasebno življenje. Vedno razmišljamo, kakšne spremembe so še potrebne. Resda gre za eksperiment, toda veseli bomo, če se bo razširil v družbi,ʺ je ob tem povedal Fujitsujev strateg Mitsuya Akamatsu.

Ena izmed zaposlenih, ki je postala pasja skrbnica prav med epidemijo, je Mayumi Inoue. Povedala je, da je za njenega psa hoja na delovno mesto nekaj zelo dobrodošlega: ʺPes v pisarni sreča druge pasje prijatelje in ljudi, kar je zanj zelo spodbudno okolje.ʺ 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.